Într-un studiu realizat de NASA se arată că plantele de interior reprezintă o cale naturală de a purifica aerul. Fie că este vorba de ferigi, Dracaena, ficuși sau cactuși, toate au efect garantat. Funcționează ca un adevărat filtru pentru locuința ta. Iată toate avantajele pe care le vei avea, dacă îți vei transforma locuința într-o mini-seră.


Vei respira aer mai curat

Știi deja de la orele de biologie că plantele absorb dioxidul de carbon și produc oxigen. Ei bine, dacă vei avea plante de apartament, vei scăpa și de alte toxine și poluanți. Oamenii de știință au realizat un experiment prin care au demonstrat că o plantă Dracaena elimină 94% din vaporii de acetonă (substanța pe care o folosești atunci când îți ștergi oja de pe unghii) dintr-o încăpere, în mai puțin de 12 ore.

Abilitatea a purifica aerul din locuință depinde totuși de câțiva factori, precum mărimea plantelor și a încăperii, precum și cantitatea de toxine. Totuși, dacă vei avea între șase și opt plante medii într-o cameră mare, sunt șanse mari să observi diferențe notabile în privința calității aerului.

Îți aduc fericirea

Plantele de apartament au efect estetic, sunt pete de culoare în locuința și în viața ta. Prin simpla lor prezență îți vor da o stare de bine. Fac minuni în privința sănătății mintale. Spre exemplu, într-o clinică de recuperare pulmonară din Norvegia, au fost amplasate 28 de plante noi în câteva saloane. La doar o lună distanță, pacienții care au beneficiat de prezența ghivecelor de flori începuseră să se simtă mai bine, în comparație cu ceilalți.

Dacă vei îngriji constant plantele de apartament, vei descoperi un nou hobby și te vor ajuta să scapi și de stres. Pur și simplu, vei ajunge să te relaxezi și vei uita de problemele de zi cu zi. Te vei simți mai împlinit atunci când vei sădi un nou vlăstar și vei avea grijă de el. Sunt activități care te vor face să te bucuri de micile minuni din viața ta și a plantelor tale.

Vei avea mai multe idei

Plantele de apartament au efect și asupra activității creierului. Universitatea din Exter a descoperit că angajații unei companii au devenit mai productivi, după ce conducerea a introdus ghivece cu flori în birouri. Rezultatele au fost vizibile: angajații s-au concentrat mai bine asupra sarcinilor pe care le aveau de îndeplinit, au fost mai veseli și au avut idei mai bune.

Într-un alt studiu realizat la un colegiu din Marea Britanie, studenții dintr-o clasă "verde" s-au concentrat mult mai bine la un examen, în comparație cu cei care n-au avut plante de interior prin preajmă.

Le poți folosi în scopuri terapeutice

Plantele de interior te ajută să te vindeci mai repede. Nu este o glumă. Cercetătorii de la Universitatea din Kansas au făcut și ei o descoperire: plantele din saloanele unui spital le-au fost de mare ajutor pacienților, indiferent de afecțiunea de care sufereau. Au avut nevoie de mai puține medicamente, tensiunea și ritmul cardiac au fost mai stabile, iar perioada de recuperare după operațiile suferite a fost mult mai mică.  

Așadar, vei avea numai de câștigat dacă îți vei umple locuința de plante, iar atunci când te plângi că trebuie să le stropești, gândește-te mai întâi la toate beneficiile pe care ți le aduc.

 

Loading...
Citeste tot despre: