Cum putem evita arsurile solare în această vară? Sfaturi de la dermatologi

Ultima actualizare:

Cum ne putem proteja de soare în lunile de vară, caniculare? Nu toți oamenii se protejează de soare în mod adecvat. Persoanele care lucrează în aer liber vara sau care se plimbă ori stau la plajă, au nevoie de protecție specială împotriva căldurii și a soarelui. Anul acesta temperaturile sunt mai ridicate în lunile de vară, decât în mod normal, deci riscul ca oamenii să sufere din cauza expunerii la razele ultraviolete puternice este ridicat și prin urmare, este nevoie de un plus de prudență pentru a evita neplăcerile.

Cât timp putem sta la soare?

De regulă, trebuie evitat soarele între orele 11 și 15, din cauza faptului că atunci radiațiile solare sunt puternice. Factorul de protecție solară (SPF) reprezintă cât de mult timp poate fi expusă pielea la soare, comparativ cu pielea fără protecție. De exemplu, dacă se aplică o cremă de protecție cu SPF 30, asta înseamnă o durată de expunere la soare de 30 de minute, fără riscuri (ex. roșeață, arsuri solare).

Pentru persoanele care au pielea mai albă, este indicată o cremă de protecție solară cu SPF cuprins între 50 și 60. La persoanele cu pielea închisă, este recomandată o cremă de protecție cu SPF 15-30. 

Persoanele care stau la soare o perioadă îndelungată de timp, trebuie să reaplice protecția solară la fiecare două ore. Dermatologii spun că acest lucru este necesar, mai ales la persoanele care transpiră mai mult, sau care intră în mod frecvent în apă.

Umbra, vântul și apa – Ce efect au asupra pielii?

Nu poți să te ascunzi de radiațiile UV la umbră! Chiar dacă nu le vezi, cu siguranță vei simți că razele UV ajung pe piele, pentru că sunt reflectate de diferite suprafețe, de nisip, apă, iarbă etc.

Prin urmare, cea mai bună metodă pentru a te proteja de soare este să folosești cremă cu protecție solară. În plus, îți poți lua și alte măsuri de protecție: pălărie de soare, ochelari de soare, îmbrăcăminte de vară din țesături subțiri și deschise la culoare, care sunt realizate din fibre naturale – cum ar fi inul sau bumbacul.

Sfaturi de protecție solară pentru față și corp

Ochelarii de soare nu au doar rol de accesoriu vestimentar, ci efectiv îți protejează ochii de soare, de radiațiile UV, care pot cauzafotoîmbătrânirea, cataractă și chiar carcinom. Desigur, pentru a îndeplini această funcție, ochelarii de soare trebuie să fie cu filtru de protecție anti-UVA și anti-UVB. Astfel de filtre blochează mai mult de 75% din lumina vizibilă și aproape 100% din radiațiile ultraviolete.

Experții spun despre alegerea ochelarilor de soare în funcție de tipul de filtru, care poate fi diferit în ceea ce privește procentul de absorbție al luminii. Pot fi: ochelari cu filtru 0 (0-20%), ochelari cu filtru 1 (20-56%), ochelari cufiltru 2 (57-81%), ochelari cufiltru 3 (82-91%) și ochelari cu filtru 4 (92-97%).

Produse de protecție solară

Aceste produse se aleg în funcție de fototipul pielii și de factorul de protecție solară (SPF). Există și produse cosmetice hidratante cu SPF adecvat, care sunt la fel de bune ca cele cu protecție solară obișnuită. Pentru a te proteja de radiațiile ultraviolete alege un produs de calitate înaltă. Este bine să ții cont și de faptul că unele produse oferă o protecție mult mai mică decât SPF 30 și este posibil să nu fie cu spectru larg de filtrare a radiațiilor UVA și UVB.

Persoanele care sunt pasionate de zona naturistă pot folosi ulei de plajă natural pentru a obține un bronz sănătos, ca de exemplu:

  • Uleiul de zmeură care are efect antioxidant, combate atacul nociv al radicalilor liberi, previne formarea ridurilor și îmbătrânirea prematură a pielii
  • Uleiul de germeni de grâu este antiinflamator, antioxidant, emolient, protejează pielea de atacul nociv al radiațiilor ultraviolete, previne îmbătrânirea și uscarea pielii
  • Uleiul de morcovi protejează pielea de radiațiile solare, hrănește și hidratează țesutul cutanat, stimulează procesul de regenerare al pielii și facilitează bronzarea

Un tratament facial care oferă multe avantaje – hidratare, protejare împotriva arsurilor solare, calmare – constă în folosirea cremeinuanțatoare Bioderma SPF 50, cu protecție solară. Acest tratament este bun și pentru tenul sensibil și pentru pielea uscată, care necesită o îngrijire hidratantă. Căldura permite o bună aplicare, sunt estompate anumite imperfecțiuni ale tenului, iar rezultatul este 100% natural.

Chiar dacă sună oarecum bizar, una dintre cele mai bune metode de protecție împotriva razelor ultraviolete este oferită de îmbrăcăminte, mai ales dacă sunt din fibre naturale.

Părul poate fi afectat de soare și de aceea apare necesitatea protejării lui cu o pălărie de soare cu boruri largi. În lunile caniculare de vară este important să ne păstrăm părul sănătos, deci să-l ferim de impactul nociv al radiațiilor ultraviolete. Acestea deshidratează părul, distrug pigmenții lui naturali și pot face ca aspectul podoabei capilare să fie neplăcut. Părul poate fi deteriorat și de apa mării. Pentru protecția lui se recomandă spălarea zilnică cu un șampon hidratant și aplicarea unui balsam de protecție pentru menținerea sănătății firelor de păr. 

Ce faci în caz de arsuri solare?

Dacă observi că pielea este deteriorată, din cauza arsurilor solare, trebuie să stai la umbră. În plus, ar trebui să-ți protejezi pielea afectată cu haine din bumbac, răcoroase. Foarte important este să nu mai faci plajă și să nu te mai expui la soare, până când arsurile nu s-au vindecat complet.

În cazuri grave, când simptomele sunt mai severe (apare durere, usturime, mâncărime, cruste) ai nevoie de un tratament medical. Și febra poate fi un simptom cauzat de arsurile solare, care trebuie eliminat. Uneori este nevoie de ajutorul unui medic care va prescrie un tratament adecvat împotriva arsurilor solare după consultație.

Oamenii pot suferi de arsuri solare, din cauză că nu folosesc în mod frecvent cremele de protecție solară și cred că aceste probleme nu pot să apară dacă înoată în mare. Scufundările în apa mării s-au doveditînsă a fi o iluzie periculoasă. Arsurile solare pot să apară într-o mai mare măsură la cei care stau mai mult timp în apă, decât la cei de pe plajă.

image
image
image
image
image
image
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net