Cum să le oferi copiilor o alimentație echilibrată: 5 sfaturi utile pentru orice părinte

Ultima actualizare:

    Sursă foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock

Pentru mulți părinți poate fi dificil să țină pasul cu mesele zilnice și să aleagă corect alimentele potrivite pentru copii și cu atât mai mult să îi convingă pe cei mici să mănânce sănătos.

Însă e important de avut în vedere rolul pe care îl joacă alimentația în dezvoltarea copiilor, dar și al obiceiurilor alimentare pe care le vor avea mai târziu. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să îi oferi copilului tău o alimentație echilibrată:

Începe din timp

Preferințele alimentare se dezvoltă în primii ani de viață. Niciun copil nu s-a născut cu poftă pentru cartofi prăjiți și pizza în locul morcovilor sau al altor legume. Acest lucru se întâmplă în funcție de cât de mult este expus copilul la alegeri mai puțin sănătoase.

Așadar, cu cât le oferi din timp alternative sănătoase, cu atât mai repede vor prinde gustul legumelor și fructelor. Ține cont că trebuie să le oferi o varietate cât mai mare de alimente și să nu îi forțezi să mănânce. Oferă-le porții mici și lasă-i pe ei să decidă ce preferă mai mult.

Alege ingredientele potrivite

Orice părinte are responsabilitatea de a alege ingrediente de calitate atunci când pregătește mâncarea copiilor. Ca să ai mai mult control asupra produselor pe care le folosești, poți încerca să plantezi legume și, dacă ai posibilitatea, să crești câțiva pui de carne. În acest fel știi că pui pe masă alimente sănătoase.

Ca să îi implici și pe cei mici în acest proces, îi poți lăsa să aleagă diferite produse. Nu îi întreba direct ce vor să mănânce, ci oferă-le posibilitatea de a alege între câteva produse pe care le-ai pus pe lista de cumpărături.

Nu sări peste micul dejun

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei deoarece le oferă celor mici energia necesară pentru restul zilei. În același timp, un mic dejun copios, bogat în proteine, fier, fibre și vitamina B oferă senzație de sațietate pentru timp îndelungat și nu trebuie să îți faci griji că cei mici vor cere alte gustări nesănătoase până la prânz.

Ouăle, cerealele integrale, laptele, fructele și legumele ar trebui să facă parte din meniul dimineții. De asemenea, iaurtul grecesc și untul de arahide sunt două variante potrivite pentru micul dejun. Iar dacă îi înveți pe cei mici să nu sară peste micul dejun, acest obicei va rămâne cu ei și cât vor crește.

Ai grijă la cantitatea de zahăr

Sucurile carbogazoase și alte băuturi îndulcite nu ar trebui să facă parte din meniul copiilor. Acestea conțin cantități mari de zahăr și pot contribui la apariția obezității sau a altor probleme de sănătate. În schimb, poți opta pentru sucuri naturale, apă și lapte. 

În ceea ce privește dulciurile, le poți oferi o felie de tort sau o prăjitură din când în când. Ai grijă să nu transformi desertul în principalul motiv pentru care copiii trebuie să mănânce felul principal. Atunci când le oferi desert ca premiu pentru că au mâncat masa de prânz sau cina, copiii vor înțelege că e mai importantă brioșa de la final decât legumele din farfurie.

Transformă mesele zilnice într-o prioritate

Mai exact, asta înseamnă să stați împreună la masă în loc să mănânce fiecare când apucă și ce găsește în frigider. Faptul că mâncați împreună îl va ajuta pe cel mic să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase.

Această rutină nu doar că îi ajută pe copii să devină mai organizați atunci când vine vorba de mesele zilnice, ci și să se simtă apropiat de părinți.

Așadar, o alimentație echilibrată începe cu ingredientele pe care le alegi și cu obiceiurile alimentare pe care copiii le formează de la vârste fragede. Pregătește cât mai des mâncare acasă, luați masa împreună și, din când în când, le poți oferi celor mici și ceva dulce.

image
image
image
image
image
image
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net