Cum să-ți înveți copilul să fie independent

Ultima actualizare:

    Sursă foto: Natalia Lebedinskaia/ Shutterstock
Sursă foto: Natalia Lebedinskaia/ Shutterstock

Personalitatea copiilor poate fi ușor de identificat încă din primele luni de viață. Unii bebeluși adoră să fie în centrul atenției și nu suportă să fie ignorați, iar alții pot sta liniștiți și când sunt singuri în cameră. Unii copii vorbesc mult și vor să se joace cu părinții, iar alții sunt taciturni și n-au probleme în a-și petrece timpul singuri, creându-și lumi imaginare. Fiecare copil este diferit, iar părinții trebuie să stabilească rutine zilnice și în funcție de preferințele lor.

În majoritatea cazurilor, copiii nu sunt obișnuiți, în mod natural, cu ideea de a avea grijă de ei înșiși, de a experimenta singuri lucruri noi și de a fi responsabili pentru acțiunile lor. Conceptul de independență se învață în timp, iar părinții au rolul principal în a le inocula copiilor ideea că pot să facă singuri lucruri pe care ei le văd realizate de adulți.

Copiii au nevoie să fie îndrumați și lăsați să experimenteze

Dacă cei mici nu sunt îndrumați și încurajați să încerce să facă lucruri noi, să interacționeze cu persoane necunoscute și să experimenteze situații inedite, vor descoperi mai greu ce înseamnă independența și cum să își asume responsabilitatea pentru faptele lor. Pentru a-i ajuta, părinții îi pot include în realizarea activităților casnice. De pildă, ziua de curățenie în casă poate fi una distractivă. Realizarea treburilor casnice în familie este și o oportunitate de a crea noi amintiri. Așadar, învață-l pe cei mic cum să mențină ordinea în camera lui încă din primii ani de viață.

Totodată, copiii pot fi implicați și în procesul de gătire. Pregătirea unor gustări rapide, ornarea unor prăjituri sau pregătirea unor smoothie-uri sunt activități în care copiii vor să se implice. Dacă este obișnuit de mic să petreacă timp în bucătărie, odată ce va mai crește va putea să își prepare singur gustările, să își încălzească mâncarea la cuptorul cu microunde, să spele vesela după ce o folosește și să facă ordine în bucătărie. Dacă cei mici primesc responsabilități încă din primii ani de viață, vor deveni mai conștienți de importanța realizării lor.

Copiii au nevoie să fie încurajați și apreciați

Cei mici nu vor reuși întotdeauna să îndeplinească sarcinile pe care părinții le atribuie, însă au nevoie mereu să fie încurajați și apreciați pentru efort. Un eșec îi poate supăra și le poate încetini procesul de obținere a independenței. De aceea, fiecare acțiune pe care un copil o face pe cont propriu, fiecare decizie pe care o ia singur și fiecare moment în care interacționează cu persoanele din jur trebuie să fie observate și apreciate de către adulți.

De multe ori, recompensele joacă un rol important în a-i ambiționa pe copii să continue să experimenteze lucruri noi și să ia parte la acțiuni cu care nu sunt familiarizați. Însă, recompensa nu trebuie confundată cu mita. Așadar, copilul nu trebuie forțat să facă lucruri sub pretextul că va primi ceva în schimb, ci trebuie recompensat pentru efortul depus, fără să i se fi promis asta înainte. Recompensa poate fi sub forma unor cuvinte de laudă sau sub forma unor cadouri reprezentând obiecte pe care cel mic și le dorea.

Faptul că adulții nu fac lucruri pe care copiii le pot face singuri și îi învață pe ei ce înseamnă responsabilitatea și asumarea unor anumite acțiuni este cea mai sigură cale pentru ca cei mici să devină independenți.

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net