De ce e important să nu ai doar planuri cincinale chiar dacă ești tânăr

Ultima actualizare:

    Sursă foto: pexels.com
Sursă foto: pexels.com

Dacă ai terminat facultatea sau masterul în plină pandemie și după mai multe interviuri online ai decis că nu poți să demonstrezi că ai potențial într-un mod mediat, cel mai probabil te-ai apucat de freelancing. În fond, nu e o decizie deloc rea atunci când ești tânăr, ai entuziasm și putere de muncă, vrei să devii propriul șef și să lucrezi doar pentru tine. În plus, ai timp destul să te specializezi și în domenii conexe ariei tale de activitate, de exemplu, dacă scrii articole, poți să înveți și grafică, PR, marketing și social media.

Să ai un program flexibil, să nu fii monitorizat cât timp petreci pe rețelele de socializare, să ai libertatea de a munci din orice loc vrei, fie că e vorba de o escapadă la munte sau de câteva zile la țară, la bunici – cu siguranță acestea sunt numai câteva dintre avantajele freelancing-ului. Acum câțiva ani, aproximativ 57 de milioane de americani făceau asta. În prezent, potrivit unui studiu Forbes, se estimează că jumătate din populația Statelor Unite ale Americii a adoptat sau va adopta în curând acest stil de muncă.

Ești liber profesionist, deja ți-ai creat un portofoliu de clienți, faci ceea ce îți place, până aici totul sună ca într-un basm. Însă, chiar dacă ești tânăr, e bine să fii conștient de câteva dezavantaje ale acestui stil de viață și să nu mizezi doar pe planuri cincinale, ci să gândești în perspectivă.

Nesiguranța

Din păcate, mai ales până ce devii un nume consacrat în domeniul tău, salariul nu va fi unul constant. Astfel, poți câștiga într-o lună mulți bani, pentru ca în următoarea să tragi de fiecare leu rămas în portofel. Poate fi o provocare atunci când mai stai la cămin sau în chirie, însă gândește-te la perspectiva cumpărării în rate a unui apartament. Banca nu va înțelege că peste două luni vei avea un proiect din care vei câștiga foarte mult. De aceea, este esențial să gândești în perspectivă. Neavând un venit constant, nu ai nici asigurare medicală, iar dacă prin facultate ai lucrat măcar un an part-time sau pe baza unui contract pe drepturi de autor, ai putea să faci o simulare, un calcul varsta pensionare și să te gândești serios că după vârsta de 65 de ani nu vei mai vrea să mergi la job sau nu vei vrea să trăiești de pe o lună pe alta, pentru că nu ai adunat vechime suficientă. Pare un viitor atât de îndepărtat, însă e o responsabilitate față de tine.

Stresul

Din păcate, chiar dacă te trezești când vrei, lucrezi de unde vrei și cât poți, în freelancing nivelul de stres poate atinge cote alarmante, mai ales dacă nu ești disciplinat și lași totul pe ultima sută de metri. Acest efort susținut, nopțile albe, mesele haotice pot să îți facă foarte mult rău atât pe plan fizic, cât și emoțional.

În plus, mai ales dacă ești la început, uzura psihică va fi una ridicată, căci vei lucra simultan pentru mai mulți clienți, vei interacționa cu persoane diferite, fiecare cu pretenții individuale. Pe de altă parte, există o mare probabilitate să ajungi să pui foarte multă presiune pe tine, căci tu vei fi responsabil pentru tot ceea ce faci, de la evidența cheltuielilor la plata reclamelor, repararea greșelilor și fiecare lucrare în parte.

E bine să fii independent, să ai încredere în potențialul tău, să jonglezi cu multe proiecte, însă ai putea să faci acest lucru după programul de muncă. Poți încerca și să lucrezi într-o companie și să vezi dacă te adaptezi; e posibil chiar să te prindă foarte mult.

image
image
image
image
image
image
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net