Eşti «boboc» în Bucureşti? Iată ce trebuie să ştii despre marele oraş!

Ultima actualizare:

Prima oară la facultate, dar şi prima dată în Bucureşti? Atunci ai două motive să fii bulversat la început de an universitar. Iată câteva sfaturi utile pentru a te adapta mai uşor la viaţa de Bucureşti dacă eşti student în anul I.

Dacă ai venit în Capitală ca să te pregăteşti pentru o carieră de succes, atunci poate că ai făcut cea mai bună alegere. Aici găseşti unele dintre cele mai prestigioase universităţi din România, dar şi cele mai bune oportunităţi de angajare atât în timpul studiilor, cât şi la terminarea şcolii. Dar, probabil că ştiai asta deja, aşa că iată care sunt celelalte lucruri pe care, mai mult ca sigur, nu le intuiai despre oraşul care-ţi va fi a doua casă în următorii 4-5 ani.

Cele mai tari cluburi 

În ciuda tuturor aparenţelor, cele mai bune locuri în care să-ţi petreci nopţie nu sunt în apropierea campusurilor universitare. Centrul Vechi al oraşului a devenit polul distracţiei în ultimii cinci ani, locul cu cele mai tari cluburi şi terase. Acest lucru îl ştiu şi administratorii celor peste o sută de localuri din zona centrală, motiv pentru care distracţia este extrem de scumpă aici. În eventualitatea puţin probabilă că eşti copil de babab, nopţile pierdute în cluburile din oraşul vechi pot dăuna grav bugetului asigurat de părinţi.

Muzee cu acces gratuit

Toate muzeele din Bucureşti au taxe de acces foarte mici pentru studenţi (1-5 lei), însă dacă nu vrei să achiţi nici un ban atunci poţi merge la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (str. Izvor 2-4, în incinta Palatului Parlamentului, aripa E4), Muzeul Băncii Naţionale (cu telefon prealabil – str. Doamnei 8) şi Muzeul Naţional de Artă al României (Calea Victoriei 49-53 – gratuit doar în prima zi de miercuri a fiecărei luni).

Cât cheltuieşti pe transport

Dacă nu ai maşină personală (poate doar dacă eşti copil de nabab), în Bucureşti te mişti bine cu metroul, cel mai bun mijloc de transport. O călătorie costă 2,5 lei, însă îţi recomandăm un abonament lunar cu număr nelimitat de călătorii (35 de lei, tarif pentru studenţi). Pentru a beneficia de reducere la metrou, obţine cât mai repede o adeverinţă de la facultate, din care să reiasă că eşti student, şi prezint-o, împreună cu cartea de identitate, la unul din ghişeele staţiilor de metrou Grozăveşti, Eroilor, Gara de Nord 1, Piaţa Romană, Piaţa Unirii, Universitate, Politehnica, Nicolae Grigorescu. O călătorie cu transportul în comun de suprafaţă costă 1,3 lei, însă un abonament lunar pe toate liniile e mai rentabil (25 de lei, tarif pentru studenţi). La ghişeele RATB din oraş vei primi un card din plastic, pe care se pot încărca sume de bani (maximum 50 de lei) pentru validarea călătoriilor. Reducerea e valabilă doar la prezentarea unei adeverinţe de student. Tarifele de taxi sunt cele mai mici din România (1,39 lei/km), iar în Bucureşti mai funcţionează un serviciu asemănător (Uber), care e asigurat de şoferi neprofesionişti cu maşinile personale, la acelaşi tarif.

Unde mănânci cu bani puţini 

Cantinele care funcţionează pe lângă principalele facultăţi din oraş rămân cele mai bune locuri în care poţi mânca preparate calde, ca la mama acasă, la preţuri prietenoase. La cantina de la Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, în curtea facultăţii) găseşti meniuri dedicate studenţilor la preţuri cuprinse între 10 şi 15 lei. Universitatea Politehnica deţine şase cantine, destinate studenţilor de la mai multe facultăţi. Aici poţi mânca o ciorbă caldă la 3-4 lei şi un fel principal la 8-9 lei. Una dintre cele mai apreciate cantine e cea a studenţilor de la ASE (str. Mihail Moxa 11), unde meniurile costă 12-13 lei. În complexul studenţesc Regie mai exită un restaurant cu preţuri studenţeşti. La Măria şi Ion (Splaiul Independenţei 290), unde mâncarea are gust deosebit, mai ales că e accesibilă.

Unde înveţi

Nu uita că ai venit în Capitală să studiezi, aşa că locurile de lectură de primă mână trebuie frecventate mai des decât cluburile. La Biblioteca Naţională (Bd. Unirii 22, Piaţa Unirii), care deţine cea mai mare colecţie de volume, accesul la sălile de lectură şi la internet este gratuit, în baza unui permis de intrare care se face pe loc. Cărţile nu pot fi luate acasă, ci doar consultate la sălile de lectură. Biblioteca Centrală Universitară Carol I e deschisă tuturor studenţilor din Capitală, însă aici trebuie să plăteşti o taxă de 25 de lei la înscriere, apoi câte 10 lei pentru fiecare an de utilizare a sălilor de lectură. Biblioteca poate fi folosită abia după ce ai obţinut viza anuală, în urma înmatriculării la facultate (după 1 octombrie). 

Buletin de Bucureşti

E unul dintre lucrurile pe care nu trebuie să le omiţi, fiindcă vei avea nevoie de o adresă de Bucureşti în multe situaţii de acum încolo (de exemplu, pentru solicitarea unui loc de parcare). Pentru a avea domiciliul în Capitală ai două posibilităţi. Găseşte pe cineva care e dispus să te primească în spaţiu (poate fi persoana la care locuieşti cu chirie). În acest caz, depui la biroul de evidenţă a persoanelor din sectorul de reşedinţă o cerere-tip, certificatul de naştere, actul de proprietate aferent adresei, declaraţia scrisă a găzduitorului (dacă nu se prezintă personal) ori un contract de închiriere înregistrat la Administraţia Financiară, actele de identitate ale ambelor părţi, taxa de un leu şi un timbru extrajudiciar de 5 lei (achitate la Taxe şi Impozite ori la CEC). Primeşti buletinul cu noua adresă în 7-10 zile. Dacă nu vrei să renunţi la domiciliu, poţi primi doar viză de reşedinţă, care trebuie avizată anual.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net