Lecția bunătății: cum înveți copilul să ajute dezinteresat

Ultima actualizare:

    Sursa foto: Pexels.com
Sursa foto: Pexels.com

De la vârste fragede, este esențial să-i înveți pe copii să-i ajute pe ceilalți. Totuși, este destul de dificil să predai lecția empatiei și a generozității atunci când este vorba despre copii mai mici, pentru că trebuie să o faci într-un limbaj accesibil lor, iar metoda cea mai simplă poate fi aceea a propriului exemplu. Copiii trebuie să fie învățați nu numai să fie generoși și să ajute în mod dezinteresat, ci și să le placă acest lucru și să-l considere natural.

Oferă-i exemple concrete

În primii ani de viață, lucrurile folosite de un copil, precum haine, jucării, cărți, mobilier etc., se acumulează și aglomerează casa. Poți profita de acest aspect pentru a învăța copilul cum poate să îi ajute pe ceilalți pornind de la o simplă curățenie în propria cameră. Poți să îi arăți astfel că obiectele pe care nu le mai folosește pot fi de ajutor unor persoane care sunt mai puțin norocoase.

Sortează și donează

Începe printr-o sortare a tuturor lucrurilor copilului. Dacă este mai mare, faceți împreună acest lucru. Dacă este mai mic, este posibil să se plictisească rapid, dar acesta nu este un motiv să nu îl implici. Pune deoparte cărțile pe care nu le mai citește, jocurile, jucăriile, hainele și încălțămintea pe care nu le mai folosește. Dacă sunt într-o stare decentă, încearcă să vinzi aceste lucruri. Există pe internet numeroase platforme specializate unde poți publica anunțurile de vânzare. Banii obținuți îi poți dona unei campanii educationale dedicate copiilor din medii defavorizate sau unui program care militează pentru prevenirea abandonului școlar. Explică-i copilului ce se întâmplă cu lucrurile lui și de ce este frumos să doneze. Oferă-i o lecție de bunătate.

O alternativă la vânzarea obiectelor pe care copilul nu le mai folosește este să le donezi direct către centre de plasament, cu mențiunea că trebuie să te informezi înainte ce fel de lucruri primesc. Poți contacta diverse ONG-uri care activează în domeniu pentru a le cere sfatul și ajutorul. Ia copilul cu tine în momentul în care mergi să dăruiești aceste lucruri, este o ocazie foarte bună să vadă ce înseamnă ajutorul dezinteresat.

De asemenea, poți face donații direct unor persoane sau familii care au nevoie de ajutor. Există pe rețelele sociale numeroase grupuri care au ca subiect donațiile. Vei găsi cu siguranță persoane care au nevoie de lucrurile pe care copilul tău nu le mai folosește.

Lasă-l să decidă

Numeroase studii au arătat că atunci când oamenii sunt obligați să facă ceva frumos pentru ceilalți, se simt mai puțin motivați să ajute pe termen lung. Din acest motiv, este foarte important să le prezentăm opțiuni și să le oferim posibilitatea de a alege atunci când îi învățăm pe copii să doneze. Există numeroase forme de donații: timp, bani, bunuri sau servicii pentru o anumită cauză. Ia în considerare vârsta copilului, dar și trăsăturile de caracter și oferă-i libertatea de a alege ceea ce funcționează cel mai bine pentru el.

Ajută-l să vadă impactul

Pentru copiii cu vârsta sub cinci ani, conceptul de bani este neclar și abstract. Deci, chiar și atunci când sunt interesați să ajute alte persoane, este foarte dificil pentru ei să înțeleagă beneficiile donării de bani pentru o cauză. Cel mai bine este să îl implici în acțiuni caritabile prin care poate face o legătură mai tangibilă cu impactul pozitiv. De exemplu, îl poți lua la un magazin alimentar pentru a alege mâncarea pe care să o donezi unei bănci de alimente.

Pe măsură ce copilul crește, îl poți implica în acte caritabile prin care poate vedea impactul muncii lui, de exemplu, voluntariatul într-o asociație. Ulterior, când va înțelege corect conceptul de bani, îl poți implica în donații specifice.

Pentru a-i învăța pe cei mici să le placă să ajute dezinteresat și să doneze, trebuie ca ei să înțeleagă că ajutorul lor este cu adevărat necesar. Te poți ajuta de capacitatea puternică a copiilor de a empatiza, ceea ce le permite să înțeleagă emoțiile și nevoile altora. Studiile au arătat că cei mici sunt mai predispuși să-i ajute pe cei care au nevoie atunci când încearcă să vadă lumea prin ochii lor sau să identifice ceea ce au în comun.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net