Pentru multe persoane, vacanţa este un lux. Şi-o permit o dată pe an şi trebuie să facă adevărate eforturi financiare pentru a strânge bugetul. Ce nu ştiu aceste persoane este că se poate şi mai ieftin. Trebuie doar să fie flexibile, să „vâneze” cele mai bune oferte, să facă puţină muncă de cercetare înainte de a pleca în aventură.


Dacă eşti isteţ, poţi să-ţi faci o super vacanţă pe bani puţini. Evident că la acest capitol termenii de „scump” sau „ieftin” sunt relativi. Contează destinaţia, locul de cazare, pretenţiile fiecăruia. Dar, cu puţină atenţie, se pot face economii consistente. Lucian Marin, managerul Travel Selfie, o asociaţie non-guvernamentale din Bucureşti care se ocupă de turism, ne dezvăluie câteva ponturi. Haideţi să vedem. Poate fi chiar distractiv.

5._specialist_lucian_marin.jpg

Lucian Marin, specialist în turism
Lucian Marin, specialist în turism

Când pleci în vacanţă

7 zile în vârf de sezon te costă cât 14 în extrasezon. Iulie şi august sunt cele mai scumpe luni. De ce nu pleci în mai-iunie sau septembrie-octombrie? Este mult mai ieftin şi mai puţin aglomerat.

Transportul

Avion, autocar, maşină personală, tren... Posibilităţile sunt vaste. Tu alege în funcţie de numărul persoanelor din grup şi de distanţa pe care o aveţi de parcurs. „Dacă sunteţi un grup de 4, 6 sau 8 persoane, iar destinaţia nu e foarte îndepărtată, ideal e să mergeţi cu maşina. Avantajul este că, la destinaţie, vă puteţi deplasa uşor, fără să mai cheltuiţi pe închirierea altor mijloace de transport. Luaţi totuşi în calcul, pe lângă combustibil, şi taxele de drum (vigniete, taxe de autostradă, taxe de parcare), dar şi eventualele lucruri neprevăzute de pe traseu (accidente, probleme tehnice la maşină)”, spune Lucian Marin.

9-2.2col-30960977_l.jpg

Cel mai ieftin e să faci autostopul
Cel mai ieftin e să faci autostopul

Trenul este o variantă destul de ieftină, problema fiind că se pierde prea mult timp şi nu există flexibilitate. „Pentru cei mai temerari există şi autostopul. Poţi străbate mii de kilometri fără să scoţi un ban din buzunar. Această variantă se pretează celor care călătoresc singuri sau în doi”, adaugă specialistul în turism.

Cazarea

Hotelurile au preţuri mai mari decât pensiunile sau vilele închiriate în regim hotelier. De asemenea, cele aflate în centrul oraşului sau al staţiunii sunt mult mai scumpe decât cele de la periferie. Ai grijă doar să fie în apropierea mijloacelor de transport în comun şi te descurci chiar dacă nu e central. Poţi găsi oferte bune pe booking.com, hotels.com, airbnb.com si hotelscan.com.

Mâncarea

În unele oraşe, e mai avantajos să-ţi iei cazare cu demipensiune inclusă, în altele găseşti mâncare mai bună şi mai ieftină la taverne. Informează-te înainte!

“Caută pe site-urile de turism experienţele altor persoane, recomandările lor în ceea ce priveşte locurile unde merită să mănânci. La faţa locului, vezi unde mănâncă localnicii. Ei ştiu mult mai bine decât turiştii. Chiar dacă localurile nu arată mereu bine, mâncarea este delicioasă. Nu cere niciodată sfaturi ghizilor sau al taximetriştilor, pentru că te vor îndruma unde au ei interes”, te mai sfătuieşte Lucian Marin. Poţi să-ţi cumperi mâncare şi de la supermarket, de ce nu?! Mai ales dacă ai cameră dotată cu bucătărie.

Trucuri ca să găseşti cel mai ieftin zbor

„Un truc pentru cei care aleg să meargă cu avionul este să-şi achiziţioneze biletul cu 53 de zile înainte de plecare. Trebuie să ştii că e mai ieftin să călătoreşti într-o zi de marţi şi că zborurile de noapte sunt mai ieftine”, mărturiseşte Lucian Marin. Fii flexibil cu data de plecare şi stai la pândă pe site-urile companiilor aeriene. Poţi să te înscrii la newslettere ca să primeşti informaţii despre promoţii. Nu te feri să faci escale, să aterizezi pe aeroporturi mai îndepărtate sau chiar într-un oraş mai îndepărtat, de unde să iei autobuzul.

Cele mai bune site-uri unde poţi căuta bilete de avion sunt: paravion.ro, tripsta.ro, fly.ro, avion.ro, mobissimo.com, vola.ro, cheapflightsfinder.com, skyscanner.ro. Un site interesant este kayak.com, care are o secţiune „Explore”. Aici trebuie doar să introduci oraşul din care pleci, perioada călătoriei (toamna, primăvara...), destinaţia preferată (plajă, schi...) şi, eventual, continetul pe care preferi să ajungi. Se vor afişa sugestii de destinaţii, cu cele mai mici preţuri.

 

 
 
Loading...
Citeste tot despre: