Casele noastre contribuie cel mai mult la fericirea şi bunăstarea noastră generală, arată un studiu la care au participat 13.000 de oameni din toată Europa, precum şi experţi internaţionali în psihologie, urbanism şi arhitectură.


O simplă redecorare, fără prea mult efort financiar, îmbunătăţeşte simţitor starea de spirit a locatarilor.

În primul rând, aruncă din lucrurile pe care nu le mai foloseşti. Pe măsură ce trec anii, cumpărăm şi adunăm tot felul de decoraţiuni, reviste, haine, vase şi cutii, fără să ne îndurăm să aruncăm din cele vechi. Locuinţa se aglomerează până la sufocare, iar noi, conştient, nu realizăm. Ni se pare normal să le vedem în jurul nostru. Ele, însă, ocupă spaţiu şi înmagazinează praf. Intră în fiecare cameră şi fă ordine prin sertare, prin dulapuri, aruncă orice lucru pe care nu l-ai mai folosit de mult sau e inutil.

Menţine ordinea şi curăţenia. Nu e greu de ghicit că o casă curată îţi oferă o stare de linişte şi bună-dispoziţie, în timp ce un spaţiu haotic îţi provoacă stres şi anxietate. Să ai grijă la curăţenia din casă e o investiţie în fericirea ta de zi cu zi.

Acum, vara, poţi face diverse lucrări, profitând de faptul că încă e cald afară şi totul se usucă mai repede. Astfel, poţi zugrăvi pereţii, poţi scăpa de igrasie, poţi spăla covoarele şi canapelele. Lasă ferestrele deschise ca să se aerisească şi, într-o zi – două, totul e uscat şi curat. Tot acum e momentul să-ţi schimbi caloriferele, să recondiţionezi cada sau să înlocuieşti faianţa spartă.

Rearanjează obiectele de mobilier pentru a crea senzaţia de mai mult spaţiu.

Personalizează-ţi spaţiul. Indiferent dacă stai cu chirie sau eşti proprietar, vei avea un cămin mai fericit dacă îţi pui un tapet de care te-ai îndrăgostit sau atârni undeva o fotografie cu cei dragi.

Pentru anumite obiecte de ornament nu e nevoie să scoţi nici un ban din buzunar. Sau doar o sumă infimă. Spre exemplu, dacă te-ai întors din vacanţă cu fotografii frumoase, printează-le, înrămează-le şi pune-le pe pereţi. Vor fi pata de culoare. Sau scoicile şi pietricelele adunate de la malul mării pot servi drept suport de lumânări sau pot fi puse pe fundul unor vaze transparente, pline cu flori. De altfel, plantele (în vaze sau în ghivece) contribuie şi ele la gradul nostru de fericire.

Invită prieteni în vizită. Împărţind cu ei plăcerea de a sta pe canapeaua ta confortabilă sau prilejul de a-ţi folosi setul cel nou de ceşcuţe de cafea îţi sporesc senzaţia de mândrie şi întăresc legătura emoţională pe care o simţi faţă de locul în care trăieşti.

Loading...