Scăpaţi de plictiseală! Şi în casă vă puteţi distra când e frig şi urât afară

Ultima actualizare:

Dacă vara nu era zi în care să nu ieşiţi la joacă în parc, acum e mai greu. Foarte mulţi copii îşi vor petrece după-amiezile de după şcoală şi weekendurile în casă, la căldură. Aici, nu-i poţi lăsa ore întregi în faţa televizorului sau a tabletei. Pe de altă parte, cei mici se plictisesc uşor. Ce-i de făcut? Provoacă-i la distracţie! Sunt o mulţime de activităţi interesante şi de jocuri pe care le puteţi juca în familie.

„Între un joc de pe tabletă şi un tată care se strâmbă, copilul va alege, întotdeauna, a doua variantă. Între o poveste spusă de mami şi cel mai fain serial animat la televizor, copilul va alege, fără discuţii, experienţa care o implică pe mami. Vă recomand, dragi părinţi, să găsiţi în fiecare zi cel puţin 10 minute în care să vă jucaţi cu copiii voştri! Toţi părinţii ştiu să se joace, doar că multora le lipseşte exerciţiul”, spune Mirela Retegan, fondatoarea „Găştii Zurli”, în noua ei carte, „Jocuri de jucat toamna”.


    Mirela Retegan, «antrenorul părinţilor», vă dă idei de jocuri şi activităţi pe gustul copiilor
Mirela Retegan, «antrenorul părinţilor», vă dă idei de jocuri şi activităţi pe gustul copiilor

În această lucrare apărută la Curtea Veche, „antrenoarea părinţilor” dezvăluie o mulţime de jocuri interesante, utile, antiplictiseală, de jucat în casă. Iată câteva idei!

Găseşte perechea! Există vreun adult care să moară de plăcere sortând şosetele desperecheate din mormanul de rufe uscate? Ei bine, pentru cei mici poate fi un joc. Dacă sunt doi fraţi, provoacă-i la concurs: cine sortează cele mai multe perechi va avea dreptul să aleagă filmul pentru seară sau următorul joc pe care îl vor juca în doi. În felul acesta rezolvi două lucruri dintr-un foc: îi ţii pe ei ocupaţi şi fericiţi şi îţi iei de pe cap o treabă migăloasă.

Campionul curăţeniei. O altă activitate care îi va capta celui mic atenţia şi îl va ţine ocupat este să-l provoci să facă ordine în camera lui. Pune-l  să-şi aranjeze hainele în dulap, să-şi sorteze jucăriile şi cărţile din bibliotecă, să spele vasele. Varianta ideală a „jocului” e de tip concurs, alături de un părinte. Cine termină primul va primi diploma „campionul curăţeniei” sau câţiva pupici cu sclipici.

Casa din cărţi. Ai făcut vreodată o casă din cărţi? Da, presupune puţin deranj, se poate şi îndoi o pagină, dar merită să încercaţi, susţine Mirela Retegan. Scoateţi toate cărţile din bibliotecă, puneţi-le pe covor şi folosiţi-le ca şi când ar fi cărămizi. Odată construit, „refugiul” va fi locul perfect în care să citiţi o poveste împreună. Cititul va fi, astfel, transformat într-o activitate plină de farmec şi va fi asociat mereu cu această amintire dragă. 

Încotro? Dacă totuşi simţiţi nevoia să scoateţi puţin nasul la aer şi nu ştiţi unde să vă petreceţi cele 2-3 ore, veniţi fiecare (adulţi şi copii) cu câte o propunere, scrieţi-o pe hârtie, apoi trageţi la sorţi. Dacă iese câştigătoare propunerea copilului, se va bucura nespus. Dacă nu, e o ocazie de a exersa acceptarea ideii de înţelegere comună şi va aprecia, cu siguranţă, că adulţii au ţinut cont de părerea lui, spune Mirela Retegan.

Mirela Retegan, «antrenorul părinţilor», vă dă idei de jocuri şi activităţi pe gustul copiilor
Mirela Retegan, «antrenorul părinţilor», vă dă idei de jocuri şi activităţi pe gustul copiilor

Harta comorilor. Alege împreună cu copilul tău un obiect. Apoi găseşte cea mai bună ascunzătoare pentru el, schiţează repede o „hartă a comorilor”, pe care să notezi/creionezi câteva indicii. Pe baza hărţii, a indiciilor şi a întrebărilor, copilul trebuie să descopere locul în care e ascuns obiectul. 

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net