Starea de spirit a devenit mai importantă ca oricând în această perioadă de pandemie. Majoritatea psihologilor au un singur sfat pentru oricare dintre noi: gândiți pozitiv!Mai mult, psihologul Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept „antrenorul minţii”, invitat la ediția de joi a emisiunii online „Contează pe Click!”, ne-a reamintit că de cele mai multe ori reacționăm din teamă. Iar aici trebuie să intervină voința fiecăruia!
„Atunci când dincolo de ușă există un potential pericol, ne pregătim să-l întâmpinăm așa cum se cuvine, cu o pușcă, de ce nu? De data asta avem de-a face cu un inamic invizibil și nu știm la ce să ne așteptăm”, a sunat un prim verdict al psihologului. Dar sfatul principal al lui Alexandru Pleșea a constat în controlul personal asupra fricii.
„Omul, a precizat Alexandru Pleșea,  are puterea să își controleze funcțiile. Își poate observa degetul care glisează pe telefon, ochii ce-și mută direcția, vocea care se audte, inima care bate și emoția pe care o poate înregistra atunci când citește. Dacă își poate observa și controla aceste reacții, atunci frica se diminuează și începe să dispară direct proporțional cu autocontrolul. Se poate lejer verifica acest mecanism”, mai spune același Pleșea.
La „Contează pe Click!” el a oferit și câteva sfaturi ce pot deveni oricând utile fiecăruia dintre noi. Iată-le:

  • Nu te uita mai mult de 15 minute pe zi la TV / Radio / Internet.
  • Caută doar știrile ce te interesează.
  • Evită subiectele sensibile, inclusiv cele legat de pandemie în discuțiile cu cei dragi.
  • Evită gândurile despre boală, oricare ar fi aceasta. Gândurile rele atrag tot gânduri rele!
  • Fă zilnic câteva minute de exerciții de respirație/inspirație din propriul balcon.
  • Și nu în ultimul rând, gândește pozitiv, gândindu-te la cei din jurul tău cărora le poți face chiar și în condiții de carantină cadouri sau surprize plăcute, fie și printr-un banal zâmbet!
 
 
Loading...