Primul an din viaţa unui copil nu e deloc uşor pentru părinţi. Nopţile nedormite se adună, apare epuizarea, frustrările, depresia. Cât de norocoşi sunt cei care au bebeluşi care dorm liniştiţi cât e noaptea de lungă! Vreţi să vă număraţi şi voi printre ei? Iată ce e de făcut!


Adriana Bachmann, newborn specialist (n.r. specialist în îngrijirea nou-născuţilor) în SUA, româncă de origine, ajută, de mai bine de 15 ani, mii de familii să construiască un program corect pentru bebeluşi, în primele luni de viaţă. Specialistul consideră că problema principală este întotdeauna modul în care părinţii se comportă cu cei mici. Ori sunt exagerat de panicaţi la orice plânset al copilului, ori îl hrănesc prea mult, prea puţin, ori haotic, dorm cu cel mic în pat, nu acordă atenţie scoaterii aerului din stomac după masă ori apelează la fel şi fel de gadgeturi, crezând că îl fac să doarmă. Adriana va veni în România pe 19, 20 şi 21 martie, pentru a susţine trei seminarii, însă până atunci ne dezvăluie 10 trucuri pentru ca bebe să doarmă bine toată noaptea.

  1. Încercaţi să impuneţi o rutină. Bebeluşii au nevoie de program fix, cu ore fixe, care să fie respectate în fiecare zi. Nu îl treziţi mai devreme decât în mod obişnuit şi respectaţi orele de masă! 
  2. Secretul ca să îl scapi de colici. Vedeta tv Ela Crăciun, mămica unui băieţel de 5 luni, a aflat de la Adriana Bachmann cum să-l scape pe cel mic de colici. „Colicii sunt provocaţi de disconfortul pe care îl simt bebeluşii din cauza refluxului gastric. Tot secretul stă în poziţia în care îi dai să mănânce şi în tehnicile de scos aerul din burtică. Adriana mi-a zis că nu există colici dacă îi dau corect să mănânce. Şi aşa a fost”, povesteşte Ela.

  1. Nu tresăriţi la orice mişcare a bebeluşului. Este foarte posibil să viseze, nu să aibă nevoie de mâncare. Nu îi deranjaţi somnul la orice zgomot pe care îl scoate, pentru că este extrem de important. 
  2. Lăsaţi-l să înveţe să se calmeze singur. Evitaţi să îl luaţi tot timpul în braţe şi să îl legănaţi la orice plânset. Bebeluşii au nevoie să înveţe să se calmeze singuri. Altfel, vor deveni dependenţi de intervenţia părinţilor şi doar cu ajutor vor putea adormi pe viitor.  “Nu mai vorbesc de faptul că plânsetul poate deveni unealtă de şantaj.După masă vă jucaţi, îl legănaţi, îl pupaţi de 1.000 de ori, dar apoi îl puneţi la somn şi aveţi răbdare să adoarmă singurel. Cu cât îi obişnuiţi cu asta mai repede, cu atât va fi mai uşor. Asta nu înseamnă că nu sunteţi atenţi la nevoile lui reale. Dacă îl doare burta sau are nevoie de ceva, normal că te duci la el. Însă dacă se opreşte din plâns când îl iei în braţe, înseamnă că are nevoie doar de atenţia ta. În cazul în care plânge şi când îl iei în braţe, înseamnă că are o nevoie, o durere”, spune Adriana Bachmann. 

  1. Nu dormiţi cu bebeluşul. “Este greşit să obişnuieşti copilul să doarmă cu tine în pat sau chiar cu tine în cameră. Nu faceţi asta nici măcar în primele luni de viaţă. Riscaţi să aveţi pe viitor un copil care nu va reuşi să doarmă niciodată singur. Mai mult decât atât, e chiar periculos să dormiţi cu un copil atât de mic în pat, mai ales la început”, atrage atenţia specialistul. 
  2. E bine să fie înfăşat, în special în partea superioară a corpului. Asta îl linişteşte. 
  3. Legănatul, sâsâitul şi muzica nu sunt o soluţie pentru a-l adormi. Ba, dimpotrivă, îi agită şi mai tare, iar somnul nu e de calitate.
  4. Nu îl alăptaţi în poziţia lungit. Este greşită această poziţie! Va provoca apariţia colicilor şi a refluxului gastroesofagian. 

  1. Identificaţi cauza plânsului. Cel mai adesea, de câte ori bebeluşul plânge, mămicile îl pun la sân pentru a-l calma. Însă bebeluşul nu se trezeşte din somn doar de foame. Poate fi vorba de scutec, de haine, de aşternut, de temperatura din cameră.  Verificaţi toate lucrurile care ar putea să-i producă disconfort şi veţi vedea că după ce o rezolvaţi, bebeluşul va putea dormi din nou.
  2. O noapte pierdută nu va fi recuperată a doua zi. Dacă vă gândiţi că atunci când adoarme mai târziu se va şi trezi mai târziu a doua zi, vă înşelaţi. Probabil că se va trezi la fel de devreme, dar din cauza oboselii va fi mai agasat.
Loading...
Citeste tot despre: