Uleiul de palmier, cel mai bun la gătit

Ultima actualizare:

    Produsele sănătoase în salate nu sunt la fel de bune în tigaie
Produsele sănătoase în salate nu sunt la fel de bune în tigaie

Un ulei bun nu e acela pe care îl foloseşti la orice mâncare, în bucătărie. Dimpotrivă. Unele sunt bune doar în salate, altele doar la prăjit. Dacă le amesteci între ele, organismul tău va avea de suferit. Medicul Cristina Spiroiu, specialist endocrinolog în cadrul Spitalului Militar Bucureşti, ne ajută să facem cele mai bune alegeri.

Valoroase în salate, toxice pe foc

Există trei tipuri de uleiuri: unele conţin acizi graşi saturaţi, altele acizi graşi mononesaturaţi şi altele acizi graşi polinesaturaţi. Uleiurile mono şi polinesaturate sunt cele obţinute prin presare la rece, considerate nerafinate. Conţin Omega 3 şi 6, antioxidanţi şi vitamine. Sunt mai scumpe, dar foarte valoroase pentru sănătate şi se folosesc mai mult la salate. Din această categorie amintim uleiul de măsline extravirgin sau cel presat la rece, uleiul de porumb, de cânepă, de in, de seminţe de stuguri. Ele nu se folosesc la gătit. Prin prelucrarea termică la temperaturi mari, uleiurile nesaturate nu numai că îşi pierd proprietăţile, dar se degradează, oxidează, rezultând nişte compuşi toxici periculoşi, iritanţi şi cu potenţial cancerigen, explică medicul Cristina Spiroiu.

Uleiurile ideale pentru gătit

Cu cât uleiurile conţin mai mulţi acizi graşi saturaţi, cu atât rezistenţa lor la prelucrare termică e mai ridicată. Prăjirea necesită o temperatură a uleiului mai mare decât la coacere sau fierbere şi, chiar dacă nutriţioniştii nu o recomandă, din prăjire rezultă nişte mâncăruri atât de bune, că nu putem renunţa la ele. Putem atenua răul dacă folosim un ulei potrivit. În acest sens, cele mai bune sunt uleiurile de rapiţă, palmier, de măsline (cel pentru gătit) şi de cocos.

Ce aleg: de măsline sau de floarea-soarelui?

Cele mai populare tipuri de uleiuri de pe rafturile magazinelor noastre sunt cele de măsline şi de floarea-soarelui. Primele mai scumpe, cele din urmă pentru buzunarul tuturor. Oamenii fac greşeala să le aleagă în funcţie de preţ, nu de necesitate. Astfel, uleiul de floarea-soarelui poate fi folosit la prăjit, dar cu moderaţie, pentru că nu are un punct de ardere foarte ridicat. Şi nici nu e recomandat să-l refoloseşti după ce ai făcut într-o zi cartofi prăjiţi, să spunem. „Folosit în salate, nu face rău, însă nu are prea multe proprietăţi”, mai spune specialistul. Despre uleiul de măsline, totul ţine de etichetă: cel extravirgin e ideal la salate, iar cel rafinat, pentru gătit, se foloseşte doar la prăjeli sau preparate la cuptor. Nu le amesteca!

Produsele sănătoase în salate nu sunt la fel de bune în tigaie
Produsele sănătoase în salate nu sunt la fel de bune în tigaie

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
Asigurare locuinta - casa FOTO Shutterstock
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net