Dacă ai plănuit o ieşire din ţară cu maşina, va trebui să ştii care sunt actele de care ai obligatoriu nevoie ca să ţi se permită tranzitarea altor state ale Uniunii Europene. Specialiştii avocatnet.ro îţi spun tot ce trebui să ştii ca să nu-ţi ratezi concediul.


Documentele trebuie în original

La controlul efectuat la frontieră şoferii trebuie să prezinte obligatoriu următoarele acte: cartea de identitate, eventual paşaportul, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare valabil al maşinii şi Cartea Verde – corespondentul poliţei RCA în afara ţării.
Cartea Verde este asociată poliţei de asigurare pentru răspundere civilă auto.
Toate aceste acte îţi vor fi cerute de poliţiştii de frontieră, dar îţi pot fi solicitate şi de Poliţia Rutieră. Aceste documente nu vor fi acceptate decât în original.
De asemenea, şoferii trebuie să ştie că nu e necesar să aibă la ei un document special din care să reiasă efectuarea inspecţiei tehnice periodice, iar asta pentru că valabilitatea ITP-ului e notată în talon.   

Nu e maşina ta? Nu ţi se cere procură!

Dacă maşina cu care pleci în vacanţă nu-ţi aparţine, proprietarul fiind o altă persoană, nu este necesar să prezinţi nici un document anume, nici măcar o procură notarială sau contract care să ateste că şoferul are voie să plece cu maşina respectivă – deşi acest lucru a fost cerut în trecut.
Însă, în cazul în care circuli prin ţări care fac parte din Uniunea Europeană, autorităţile de control din statele pe care le tranzitezi pot efectua verificări în cazul în care au suspiciuni privind modalitatea de deţinere a maşinii pe care o conduci.
Însă, chiar şi aşa, autorităţile nu au dreptul de a-ţi interzice circulaţia pe teritoriul ţărilor respective.

Ai numere provizorii? Adio, vacanţă!

Dacă circuli în afara Uniunii Europene, recomandat este să soliciţi informaţii de la reprezentanţele diplomatice ale statelor respective cu privire la actele obligatorii care îţi sunt necesare.
De asemenea, solicită informaţii pentru călătoria în sine cu maşina pe teritoriul acelor ţări.  În ceea ce priveşte călătoria în străinătate cu un autovehicul care deţine numere provizorii, aceasta nu poate fi efectuată.
O maşină cu numere provizorii nu poate părăsi teritoriul ţării noastre. Motivul? Nu se poate circula cu numere provizorii în afara ţării deoarece nu este îndeplinită condiţia privind obţinerea unui certificat valabil care să dovedească înmatricularea autovehiculului.

Plăteşte vignieta în fiecare ţară tranzitată!

Pentru a putea circula fără să primeşti amendă trebuie să ai asupra ta o rovignietă şi vigniete pe care le cumperi din fiecare ţară tranzitată.
Rovignieta este valabilă pe teritoriul României, iar vignietele sunt valabile pe teritoriul altor state.
Vignietele se pot cumpăra de la punctul de trecere a frontierei sau de la benzinăriile din tările ­respective, care se află lângă punctele de trecere a graniţei.
De exemplu, cei care merg în vacanţă pe litoralul bulgăresc sunt obligaţi să cumpere vignietă încă de la intrarea în ţară. Acestea pot fi achiziţionate şi online, dar numai pentru anumite ţări.
De asemenea, vignietele pot fi cumpărate şi din România, din benzinăriile sau magazinele aflate lângă graniţă.

 
 
Loading...