Acesta e pomul care face roșii. Se cultivă și în România și dă producții record

Ultima actualizare:

    Roșia-pom există și se poate cultiva și în RomâniaFoto: agrointel.ro
Roșia-pom există și se poate cultiva și în RomâniaFoto: agrointel.ro

Un arbore care să facă tomate pare o plăsmuire a imaginației, dar el este mai real decât vă închipuiți. Mai mult decât atât, este cultivat și în România și oferă o producție surprinzătoare, fiind ușor de aclimatizat solului de la noi din țară.

Acest soi nu este autohton, ci este originar din Italia și nu este obținut prin modificare genetică. Specialiștii spun că roșiile-pom  au fost obținute printr-un proces de hibridare, precizează Agrointel.ro.

Valentin Cucu este românul care le-a descoperit și a început să le cultive în grădina sa de 1.000 de metri pătrați din localitatea Bălțătești, județul Neamț. el este pasionat de culegerea unor semințe de plante mai puțin cunoscute publicului larg.

“Acest soi de roșii l-am căutat timp de trei ani. După ce am văzut o poză care m-a lăsat cu gura cascată. Am tot căutat să găsesc sămânță și să văd dacă se pot obține aceleași rezultate și în clima de la noi din țară. La origine este un soi italian, care a fost obținut prin 1937 de o familie de grădinari. La vremea în care căutam eu sămânța, nu am găsit-o în Italia, ci am cumpărat-o din Canada, țară care are o climă destul de asemănătoare cu a României”, a declarat legumicultorul, potrivit sursei citate.


    Roșia-pom este originară din ItaliaFoto: agrointel.ro
Roșia-pom este originară din ItaliaFoto: agrointel.ro

Valentin Cucu s-a gândit să încerce cultivarea roșiei-pom și a avut rezultate surprinzătoare. “Acest soi este caraterizat de o productivitatea foarte mare. Anul trecut, de pe patru fire, puse în ghivece mari de 50 litri, am recoltat 36 kilograme de roșii, asta în condițiile în care trei etaje de flori mi-au avortat în lunile iulie, august. Probabil dacă aceste flori nu avortau obțineam o producție mult mai ridicată. Fiind o plantă care crește destul de mult, atingând o înălțime de peste 2 metri, are nevoie de o susținere adecvată, fiind necesară legarea în permanență a ramurilor.”

Acest soi este o plantă perenă, iar dacă i se asigură o temperatură de 15-18 grade Celsius pe perioada iernii, roșia-pom poate rezista chiar și șapte ani. În plus, dă un randament și mai ridicat dacă este cultivată în sere sau solarii, împreună cu alte plante.

“Fructele sunt foarte gustoase și au o formă neregulată. Specialiștii spun că, dacă se asigură condițiile optime, începând cu anul 4 de la plantare, de pe o singură plantă se pot recolta și 100 kilograme. Este un soi care consumă foarte multă apă, pe timp de vară, le pun cam 10 litri de apă pe zi, la fiecare ghiveci. Nu au nevoie de condiții speciale, dar eu le protejez cu plasă de umbrire”,

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
Becali canta biserica jpg
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net