Pentru noi, Paștele este cea mai importantă sărbătoare creștină pentru că reprezintă Învierea lui Iisus Hristos, cea mai mare minune pe care a făcut-o Mântuitorul. Creștinii din întreaga lume se pregătesc cu ouă înroșite și alte preparate culinare tradiționale, dar nu peste tot este întâmpinată astfel sărbătoarea.


În unele țări, Paștele se sărbătorește ceva mai diferit față de cum suntem noi obișnuiți, iar unele tradiții pot fi cu adevărat dureroase, la propriu. Iată care sunt cele mai bizare obiceiuri de Paște din diverse colțuri ale lumii, așa cum au fost prezentate de Daily Star:

Crucificarea (Insulele Filipine)

În Filipine, anumiți creștini respectă o tradiție în Vinerea Mare care îți poate pune serios la încercare rezistența la durere. Una dintre patimile "simulate" de filipinezii creștini este crucificarea. Cei care se încumetă să respecte tradiția, doresc să simtă pe propria piele suferințele lui Iisus Hristos, cu singura deosebire că nu fac acest lucru până la moarte. Un alt obicei este umblatul pe străzi în timp ce se biciuiesc pe spinare până ce întregul spate sângerează.

Biciuirea fetelor (Republica Cehă)

În Cehia, Paștele este văzut deopotrivă și ca o celebrare a fertilității. În a doua zi de Paște, există tradiția ca băieții să umble pe străzi în căutarea unor fete pe care să le biciuiască ușor cu nuiele de salcie. Obiceiul nu trebuie practicat cu violență și este menit să sporească sănătatea și frumusețea fetelor. În mod surprinzător, ele sunt ele care cer să fie biciuite.

„Războiul” artificiilor (Grecia)

În orașul grec Messini, băieții păstrează o tradiție de Paște care poate fi foarte periculoasă.  Aceștia se grupează în zece sau 15 echipe de câte 30 de membri și dau foc unor obiecte inflamabile (de regulă artificii) pe care le aruncă unii spre ceilalți ca într-un război. Obiceiul datează încă de pe vremea stăpânirii otomane, dar astăzi, a devenit un obicei foarte criticat, mai ales de mass-media.

Bătaia cu apă (Ungaria)

și în această țară femeile sunt „ținta” tradiției. În cea de-a doua zi de Paște, fetele sunt ținute în loc de băieți pentru a fi udate cu câte o găleată cu apă. Cele mai norocoase însă, au șansa de a fi doar stropite cu parfum. Ca în Cehia, obiceiul este menit să aducă fertilitate, iar băieții oferă în schimb ouă înroșite.

 

 
 
Loading...