Soluţie veche pentru o problemă tehnică de ultimă oră! Poliţia olandeză antrenează vulturi pentru a scăpa de tot mai numeroasele drone care pun în pericol avioanele sau pot provoca accidente grave.


Dronele sunt aparate de zbor fără pilot uman la bord, ghidate de la distanţă sau cu pilot automat. Acestea s-au înmulţit din ce în ce mai mult pe cer. Sunt la mare modă şi se folosesc în tot felul de scopuri, cum ar fi filmările şi fotografierea din orice unghi, monitorizări sau chiar în scop de spionaj. Alertate de numărul aşa de crescut al acestor obiecte zburătoare, care pot pune în pericol circulaţia avioanelor sau să se prăbuşească peste oameni şi case, serviciile secrete olandeze au apelat la vulturi. Ei  vor fi folosiţi de poliţie, aşa cum sunt folosiţi deja câinii. Începând din ianuarie 2015, au început testele de antrenare a păsărilor răpitoare, care dau rezultate surprinzătoare. Deja a fost pus la punct un pluton de vulturi dresaţi care au ca misiune vânarea dronelor periculoase. De când au început antrenamentele, păsările nu au ratat nici un obiectiv. Şi, în plus, nu s-a întregistrat niciodată rănirea acestora în timpul misiunilor.

24-drone-vanatoare.jpg

Fotografii: AFP

“Este o soluţie de modă veche pentru o problemă de înaltă tehnologie”, a spus recent purtătorul de cuvânt Dennis Janus, cu prilejul primei demonstraţii în care prietenii cu pene şi-au dovedit eficienţa extraordinară. “Nici un vultur nu a păţit nimic rău, în schimb nici o dronă nu a supravieţuit. Vulturii au trecut testele cu brio şi au primt echipament specific. Ei văd dronele ca pradă şi le interceptrează în zbor, înainte de a ateriza cu acestea în gheare în deplină siguranţă”, a adăugat el. Poliţia olandeză a cumpărat păsările pe când aveau vârsta de cinci luni. Circa 100 de poliţişti vor face cursuri pentru a învăţa să lucreze cu vulturii care formează “plutonul zburător”. Păsările s-au alăturat câinilor şi cailor pe care poliţia îi avea deja în dotare. Vulturii vor înlătura în primul rând dronele din preajma aeroporturilor şi din alte zone în care prezenţa acestora este restricţionată prin lege. Există riscul ca teroriştii să monteze bombe pe drone, de aceea trebuie atent monitorizate. În aceste cazuri de intervenţii, vulturii şi-ar pune în pericol viaţa, a zis Janus.

Click! spune

Vulturii sunt păsări răpitoare mari cu ciocul lung, ascuţit şi coroiat, cu aripi lungi şi gheare tari, care se hrănesc cu pradă vie şi, uneori, cu stârvuri. Încă de acum 6.000 de ani s-a început dresarea lor în Asia centrală. 

 
 
Loading...