Uriaşa Rumeysa Gelgi, de 19 ani, a intrat în Cartea Recordurilor în iulie 2014, când a primit titlul de cea mai înaltă adolescentă din lume. Recent, ea a dat admiterea la facultate şi a intrat. Însă, examenul a fost un coşmar pentru conducerea universităţii.


Rumeysa a fost diagnosticată încă din primele luni de viaţă cu sindromul Weaver, o malformaţie congenitală care se manifestă prin dezvoltarea atipică a oaselor scheletale şi craniene. La 17 ani avea 2,13 metri, palmele de 24,5 centimetri şi talpa piciorului de 30,5 centimetri. Experţii Guinness Book i-au acordat titlul de cea mai înaltă adolescentă din lume încă din 2014. După ce a terminat liceul, Rumeysa a ţinut să dea la Facultatea din oraşul Karabuk. „Nu încăpeam în bancă, aşa că examinatorii au adus două paturi din cămin şi am susţinut examenul stând lungită pe pat. Am vorbit cu profesorii şi voi studia acasă, însă examenele trebuie să le susţin în sediul facultăţii. Mă bucur că am fost admisă şi că peste patru ani voi deveni inginer. Dar până când conducerea universităţii va reuşi să mai înalţe uşile şi să adapteze băncile pe măsura mea, o să studiez în casa părinţilor mei”, a declarat tânăra.

La Facultatea de Tehnologie a fost înfiinţată o grupă specială cu un singur student cu nevoi speciale. Din cauză că are nevoie să fie însoţită în permanenţă de tatăl ei, doctorul Haydar Gelgi, Rumeysa se deplasează doar cu cadrul şi are nevoie permanentă să stea lungită pentru a-i permite creierului irigarea corespunzătoare cu sânge. Profesorii au transformat un laborator din cadrul universităţii în acest sens. Tânăra de 2,13 metri nu se poate încălţa şi îmbrăca singură, însă are o inteligenţă peste medie. Ea este adusă la examene cu o dubiţă specială în care e suită cu ajutorul unui elevator.

 
 
Loading...