5 mistere ale zborului morţii

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Accidentul în care a murit preşedintele Poloniei ridică încă multe semne de întrebare.

De sâmbătă încoace, au apărut o mulţime de posibile explicaţii ale circumstanţelor în care s-a prăbuşit avionul Tupolev 154. Rând pe rând, acestea au iscat şi controverse. Click! îţi spune care sunt aceste controverse.

1 Ceaţa. Sâmbătă dimineaţa era ceaţă densă, lucru care făcea foarte dificilă aterizarea pe aeroportul militar, unde pista e mai scurtă decât pe aeroporturile normale. Aşa să fi fost oare? Pilotul aeronavei, Arkadiusz Protasiuk, 36 de ani, avea peste 5.000 de ore de zbor.

2 Loc dificil de aterizare. Aeroportul din Smolensk nu e tocmai uşor de „abordat" de către piloţi. Ipoteza că accidentul ar fi putut fi provocat de necunoaşterea suficientă a zonei nu a stat nici ea prea mult în picioare. Acelaşi pilot a mai aterizat, fără probleme, la Smolesnk, cu doar 3 zile înainte.

3 Comunicarea între pilot şi controlorii de trafic. S-a bătut multă monedă pe faptul că pilotul nu s-a putut înţelege cu controlorii de trafic din turnul de control deoarece nu înţelegea limba rusă. Ulterior s-a aflat că pilotul lui Lech Kaczynski ştia rusa.

4 Presiuni asupra pilotului. Specialiştii spun că accidentul s-ar fi putut produce şi din cauza faptului că pilotul ar fi fost supus la presiuni de unul dintre oficialii de la bord. Divergenţe între piloţi şi preşedinte au mai avut loc şi în 2008, când Kaczynski s-a „răstit" la un pilot.

5 Probleme la aparatura de bord. Prăbuşirea avionului la a patra tentativă de aterizarea ar putea avea drept cauză şi probleme la aparatura de bord. Specialiştii în domeniul aviatic au ridicat, pe rând, problema altitudinii la care zbura aparatul Tupolev 154. Avionul a zburat la joasă înălţime, a acroşat copaci, apoi s-a prăbuşit în flăcări.

Citeşte şi:

Reporter CNN: "Scena de la Smolensk l-a îngrozit şi pe autocratul Putin"

Rusia, responsabilă pentru prăbuşirea avionului prezidenţial polonez? Tu ce crezi?

Înmormântarea preşedintelui Kaczynski va avea loc sămbătă, la Varşovia

Ce a determinat prăbuşirea avionului preşedintelui polonez - FOTO

Preşedintele Poloniei a decedat după prăbuşirea unui avion în Rusia!

Iată ce avioane preferă liderii lumii

Air Force One pentru Obama

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, are la dispoziţie celebrul Air Force One. E vorba despre un Boeing 747, cu două etaje, care poate transporta 500 de persoane. Avionul poate detecta un atac cu rachete şi poate fi realimentată din zbor.

Putin preferă IL 96-300

Preşedintele şi premierul Rusiei, Dmitri Medvedev şi Vladimir Putin, au la dispoziţie un avion rusesc, IL 96-300. Aeronava poate transporta peste 250 de persoane şi are, printre altele, săli de şedinţe şi birouri individuale.

Airbus 319 pentru Sarkozy

Nicolas Sarkozy, preşedintele Franţei, zboară cu un Airbus A 319 CJ autohton. Avionul nu e prea nou, dar are un salon VIP, cameră cu toaletă şi sală de şedinţe. După ce anul trecut unul dintre reactoare a luat foc, Sarkozy vrea un Airbus A330-200.

Merkel zboară cu Airbus 304 şi 310

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, dar şi preşedintele, Horst Köehler, folosesc avioane Airbus. Ei au la dispoziţie două aeronave 304 şi 310, dar au anunţat achiziţionarea altor două avioane Airbus generaţie mai nouă.

Băsescu zboară cu piloţi închiriaţi

Traian Băsescu are piloţi închiriaţi de la un SRL pentru aeronava prezidenţială! Boeing-ul folosit de şeful statului este atât de vechi încât numai piloţii de peste 60 de ani mai ştiu să zboare cu el.

simeon stalpnicul png

Aeronava folosită pentru deplasări de către preşedintele Băsescu este un Boeing 707, fabricat în 1974. Şeful statului are o mare problemă când pleacă în străinătate: trebuie să închirieze piloţii, care, acum pensionari, sunt conducătorii originali ai aeronavei şi printre puţinii care mai ştiu să zboare cu un Boeing 707.

"O dată cu legea care interzice cumulul pensiei cu salariul, cei doi piloţi, care au peste 60 de ani, au trebuit să plece la o companie privată, la un SRL, şi Romavia îi închiriază când eu zbor", a recunoscut Băsescu.

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net