Acceleratorul de particule, stricat de câteva firimituri de pâine

Ultima actualizare:

    Acceleratorul de particule de la Geneva
Acceleratorul de particule de la Geneva

Chiar şi cel mai sofisticat instrument ştiinţific din lume, acceleratorul de particule LHC al CERN, poate fi inactivat din cauza unei păsări şi a câtorva bucăţele de pâine scăpate de aceasta asupra unei instalaţii externe de răcire.

Firimiturile de pâine scăpate de o pasăre au provocat un scurt circuit săptămâna trecută, ducând la o uşoară încălzire a acceleratorului de particule, conform unui comunicat CERN.

"Marţi, 3 noiembrie, o pasăre ce transporta o bucată de pâine a provocat un scurt circuit asupra unei instalaţii electrice exterioare a acceleratorului de particule, ce alimenta sectoarele 7-8 şi 8-1 ale LHC", se precizează în comunicatul CERN.

"Firimiturile de pâine au provocat o întrerupere a activităţii sistemului de răcire al LHC, ducând la o uşoară încălzire a instalaţiei, temperatura urcând de la 0 absolut (-273,15°C), până la -268°C", a precizat şi Renilde Vanden Broeck, un purtător de cuvânt la CERN.

"Totul a revenit la normal câteva ore mai târziu, iar reactorul a fost reactivat în noaptea de 5 noiembrie", a mai adăugat ea.

Construirea acestui instrument ştiinţific de o precizie neegalată, a durat mai mult de 12 ani, a mobilizat peste 7.000 de fizicieni şi a costat 3,76 miliarde de euro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net