Pentru că au viaţă mai scurtă decât oamenii, şi bătrâneţea lor vine mai repede decât la noi. Şi, odată cu ea, apar şi obişnuitele probleme: artrită, pierderea auzului sau slăbirea vederii. Cum să îl ajuţi să facă faţă cu bine acestor neajunsuri vă spune medicul Liviu Harbuz.


Are dificultate la aşezarea sau la ridicarea de pe podea, la urcatul scărilor sau la săritul în maşină? Schiopătează, alunecă pe linoleum şi schelălăie la atingerea zonelor dureroase de pe spate sau şolduri? Atunci înseamnă că are artrită. În acest caz:

*  montează suprafeţe antiderapante prin casă

*  foloseşte hamuri şi veste ajutătoare

*  cumpără-i saltele ortopedice cu încălzire pentru a-i uşura durerea din articulaţii.

*   în ceea ce priveşte dieta şi exerciţiile, fă plimbări mai scurte pe trasee uşoare şi dă-i mai puţine recompense.

*  cere-i veterinarului să-i prescrie medicamente anti-inflamatorii.

*   masajul, acupunctura şi homeopatia pot da, şi în cazul lui, rezultat.

Scăderea văzului

E nesigur şi neîndemânatic, se loveşte de lucruri într-un mediu nefamiliar, sare de ultima treaptă când coboară scările. Asta înseamnă că nu mai vede bine. În acest caz:

*  anunţă-ţi prezenţa prin voce sau prin paşi mai sonori atunci când te apropii de câine, pentru a nu-l speria

*  elimină obiectele şi situaţiile nesigure, cum ar fi o măsuţă de cafea cu colţuri ascuţite, sau o gaură adâncă în pavajul din curte sau în terenul din grădină

*  lasă un radio în funcţiune într-un loc anume, şi nu muta mobila.

Scăderea auzului

Dacă îţi observi câinele că doarme sănătos şi nu se mai trezeşte la zgomotele care îl alertau mai înainte, se prea poate să sufere de o scădere a capacităţii auditive. Deşi nu sunt prea multe pe care le poţi face pentru a vindeca această situaţie, este bine s-o descoperi.

 Învaţă-ţi câinele să răspundă la gesturi ca semnale, să reacţioneze la o zgardă cu vibraţii - care nu este acelaşi lucru cu zgarda electronică pentru dresaj.

 De asemenea, nu-l speria cu mişcări bruşte, nici nu-l surprinde venind subit din spate, mai ales când doarme.


 
 
Loading...
Citeste tot despre: