Aşa alegi vasele în care găteşti mâncare sănătoasă

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Prin preparare, ingredientele bogate în vitamine, proteine şi minerale îşi pierd din valoarea nutritivă. Click! te învaţă cum să alegi vasele de gătit pentru a păstra întregi proprietăţile alimentelor.

Prăjirea alimentelor este cel mai discutat subiect de către nutriţionişti când vine vorba de mâncare sănătoasă. Şi nu este vinovat doar uleiul, ci şi vasul în care gătim. Unele tigăi conţin substanţe nocive care pot altera mâncarea.

Din ce e făcută o tigaie sănătoasă

Trebuie să fie fabricată din aluminiu, care repartizează căldura integral, să aibă un înveliş antiadeziv, fără substanţe nocive, şi să indice temperatura optimă de gătire.

Tigăile din teflon de generaţie nouă au înlocuit substanţele nocive, PFOA (e extrem de nocivă, scade fertilitatea şi afectează fetuşii), cadmiu şi plumb, utilizate în mod curent pentru realizarea învelişurilor antiadezive cu un polimer cunoscut sub denumirea de politetrafluoretilenă (PTFE).

De ce e important materialul

 Pentru că vasele se zgârie, se crapă şi pot interacţiona cu mâncarea. Însă chiar dacă învelişul non-adeziv din PTFE este crăpat, nu există riscuri din punct de vedere al sănătăţii.

simeon stalpnicul png

Această substanţă nu reacţionează cu mâncarea. În cazul în care sunt ingerate particule din inveliş din cauza zgârieturilor, nu există riscuri: particulele sunt total inofensive în corp.

Gătitul fără ulei, marele avantaj al tigăilor din teflon

 Învelişul non-adeziv permite gătitul fără grăsimi, reducând riscul bolilor cardio-vasculare şi al cancerului.

Astfel, mâncarea nu se arde, nu se afumă (fumul este cancerigen), îşi păstrează proprietăţile nutritive şi este slabă caloric.

Vasul jena, bun pentru cuptor

 Vasele de tip jena sunt făcute dintr-o sticlă tratată astfel încât să reziste la temperaturi mari şi să nu se spargă uşor.

Ele distribuie uniform căldura şi se folosesc în special pentru gătitul la cuptor, pentru prepararea fripturilor, legumelor sau a deserturilor.

«Vasele de bună calitate păstrează vitaminele din legume» Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi

„Pentru a găti sănătos şi pentru a păstra cât mai mult din valoarea biologică a ingredientelor trebuie să folosim instrumente de gătit potrivite şi performante, compatibile cu alimentele. Vasele de bună calitate permit prepararea hranei fără folosirea grăsimilor deoarece acestea se încălzesc rapid, repartizând căldura pe toată suprafaţa de gătire.", declară prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net