Banii apropie sau despart medicul de pacient!

Ultima actualizare:

    Banii sunt o problemă. NU şpaga, aşa cum poate aţi fost tentaţi să credeţi, ci pur şi simplu banii.
Banii sunt o problemă. NU şpaga, aşa cum poate aţi fost tentaţi să credeţi, ci pur şi simplu banii.

Stiţi, în lumea aceasta pe care am creat-o în jurul campaniei “Din inimă pentru copii”, două sunt entităţile cu care interferez zilnic: medicii şi părinţii micuţilor pacienţi. Împreună încercăm să facem ceva bun, să găsim soluţii acolo unde alţii nu au găsit, să aducem raze de speranţe şi puţină bucurie sau să ajustăm destine. 

Vreau însă să spun cinstit că există şi o mare problemă care desparte aceste două categorii: banii! NU şpaga, aşa cum poate aţi fost tentaţi să credeţi, ci pur şi simplu banii.

Şi o să vă rog să citiţi punctul de vedere al unui medic, ce s-a confruntat cu un caz similar celui al micuţei Ştefania, fetiţa căreia campania “Din inimă pentru copii” i-a plătit operaţia la o clinic din Germania.

Este amărăciunea profesionistului căruia nu i se recunoaşte nici măcar acest merit, după ce că nu este plătit ca lumea şi nu are condiţiile unei clinici din Vest.

«Recent ne-a scris o doamnă al cărei copilaş a fost salvat în clinica de chirurgie - fiind foarte suferind la naştere, cu insuficienţă respiratorie (atrezie esofagiană severă cu fistulă pe polul inferior esofagian, cu reflux al conţinutului gastric în plămân, prin această comunicare, încă de la naştere) - ventilat mecanic, operat la nici 24 de ore...in fine - s-a făcut totul corect - dovada că bebe a supravieţuit; după aceea, dumnealor au strâs bani \campanie\met\bloguri, etc - bineînţeles povestind totul în termenii cei mai duri şi negativi cu putinţă - apoi a plecat în străinătate - cu copilaşul viu şi în stare buna, unde a fost ulterior continuat tratamentul.

Mesajul doamnei era pentru a blama echipa medicală, denotând că nu a înţeles deloc malformaţia şi etapele de tratament, nici faptul că, de fapt, viaţa copilaşului s-a "jucat" în acele câteva ore în care s-a intervenit chirurgical şi s-au făcut primii timpi chirurgicali deosebit de riscanţi şi absolut necesari.

Interesant este că acel copilaş a suferit numeroase complicaţii extrem de grave în timpul spitalizării în străinătate - dar pe care dânşii le percepeau ca normale; tot necazul era pe chirurgul care le-a salvat viaţa copilaşului şi care i-a şi ajutat să plece, apoi.

La fel se întâmplă şi în alte patologii grave şi cu necesar terapeutic îndelungat; se distorsionează conţinutul, într-un mod simplificator (probabil este o nevoie psihologica profundă faţa de situaţiile dure, atât la nivelul părinţilor, cât şi la nivelul mentalului colectiv... reflectat prin... media).

Adică nevoia de a stabili o vinovăţie, de a gasi o "explicaţie" plauzibilă şi uşor de înţeles, pentru a putea suporta mai bine povara psihologică a faptului de a avea o suferinţă».

Între pacient şi medic stă jurnalistul

Experienţa de viaţă şi anii de jurnalism acumulaţi mă fac să înţeleg foarte bine problemele cu care se confruntă un medic dintr-un spital românesc şi  întotdeauna încerc să ţin cârma dreaptă în evaluarea fiecarui caz.

Eu sunt jurnalistul aşezat la mijloc, între medic şi părintele care cere ajutor (nu întotdeauna material), încercând să fac tot ce pot pentru "a cupla" cele doua entităţi, atât de dependenţe una de alta. Medicul trebuie să aibă pacient, iar pacientul medic.

Sunt şi mame, aşa cum spune doctorul în epistolă, fără prea mare înţelegere, sunt mame cărora li s-a întipărit mentalitatea că un medic nu-i dă atenţie decât dacă-l motivează înainte cu bani, sunt mame delăsătoare sau mame care s-au învăţat să cerşească bani şi milă, tranformând ajutorul dat ei de societate într-o obligaţie.

Credeţi-mă că încerc să schimb aceste mentalităţi. Sunt însă şi medici cu mai puţin tact în relaţia cu pacienţii, care afişează o duritate greu înţeleasă de un om care vine la doctor ca la Dumnezeul salvator, şi care dau verdicte categorice, greu de înţeles şi pentru mine.

Dar tot ce am arătat până acum sunt excepţii, zic eu. Mămicile sunt doar femei disperate pentru viaţa copilului lor, apăsate de sărăcie, iar medicii sunt oameni deosebiţi, care luptă pentru viaţă într-un sistem sanitar care nu-i ajută, nu le respectă condiţia profesională şi nu-i plăteşte la adevărata valoare.

Drumul unui doctor între spital şi cabinetul particular, pentru a supravietui, nu e benefică actului medical. Asta e marea diferenţă de atitudine faţă de un pacient, aşa cum o percep eu, între un medic din România şi unul dintr-o clinica din Germania (de exemplu).

Cel de acolo munceşte pe bani buni, relaxat, în nişte condiţii extraordinare, cu aparatură performantă. Acolo, până şi eşecul are alte dimensiuni. Nu e corect, dar aşa e perceput. Psihologii au explicat de ce e pus mereu accentul pe ambalaj.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net