Beţi cel puţin 2,5 litri de lichid pe zi, în această vară!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Un adult trebuie să bea zilnic între 2,5 şi 6 litri de lichid pe zi. Cantitatea variază în funcţie de vârstă, sex, de activitatea fizică desfăşurată şi de temperatura mediului înconjurător. Doctorul de la "Cearta-n bucate" (Prima TV) ne spune ce lichide sunt indicate în acest sezon, când să le consumăm şi în ce cantitate.

simeon stalpnicul png

"Dacă la mâncat se fixează o limită maximă (nu mai mult de...), la băut vorbim de o limită minimă. Un adult trebuie să bea minimum 2,5 litri de lichid pe zi, vara.La acest capitol, ce-i prea mult, nu strică. Lichidele hidratează, însă şi aici trebuie să aveţi grijă. Doar apa plată şi ceaiurile neîndulcite nu conţin calorii.Restul trebuie consumate cu moderaţie (sucurile naturale, laptele, berea), sau chiar deloc (băuturile carbogazoase, tăriile)", spune Alin Popescu. El însuşi bea 4 litri de lichid pe zi, jumătate fiind apă plată.

Berea - nu poate fi considerată o sursă reală de hidratare. Ba mai mult, tăria, spre exemplu, creşte senzaţia de sete.

Berea nu trebuie consumată în timpul zilei, pe caniculă, doar seara şi maximum două beri. "Vara, alcoolul face vasodilataţie şi dă stări de rău", spune medicul de la "Cearta-n bucate".

Ceaiurile - dacă sunt neîndulcite, se pot bea oricând şi oricât. Există mai multe tipuri de ceai, indicate pentru diverse perioade ale zilei (unele îţi dau energie, altele au efect de calmare, indicate seara).

Sucurile naturale- chiar dacă pe cutia lor scrie că sunt naturale, ele nu sunt recomandate, mai ales copiilor, în cazul în care conţin adaos de zahăr, conservanţi, coloranţi, potenţiatori de aromă. Sunt indicate cele din magazinele Bio sau cele făcute în casă.

Băuturi carbogazoase - sunt sintetice, conţin coloranţi, E-uri, au un aport mare de glucide şi nu hidratează atât de bine ca apa. Şi apa minerală carbogazoasă creşte aciditatea gastrică, iar CO2 nu este din sursă naturală, ci adăugat ulterior.

Apa plată - e cea mai indicată. Totuşi, este bine să mai alternaţi sursa, pentru că fiecare are propria compoziţie de minerale.

Lactate - se beau 700 ml de lactate pe zi (sana, chefir, iaurt de baut sau lapte), jumătate din această cantitate putând fi consumată la micul dejun. 250 ml de lapte conţine aproximativ 100 calorii.

Cocktailuri de fructe - sunt indicate pentru că te hidratează şi te vitaminizează. Dar, pentru că sunt purtătoare de calorii, nu consumaţi mai multe de două pe zi (450 ml în total). Pot ţine loc de gustare. 250 ml de suc conţine între 120 şi 180 calorii, în funcţie de tipul fructelor folosite.

Citeşte şi:

Românii beau mai multă bere decât apă!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
rosii tomate istock jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net