Adăpost pentru femeile abuzate în Capitala. În ce condiții sunt cazate victimele agresiunilor domestice

Ultima actualizare:

    100 de femei pot fi cazate în Centrul de primire, în regim de urgenţă pentru victimele violenţei domestice ”Forte”
100 de femei pot fi cazate în Centrul de primire, în regim de urgenţă pentru victimele violenţei domestice ”Forte”

Ajutor pentru femeile abuzate! Primăria Capitalei, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială Bucureşti, a amenajat Centrul de primire, în regim de urgenţă pentru victimele violenţei domestice ”Forte”. Are o capacitate de 100 de persoane, care pot sta în 32 de garsoniere și 4 apartamente cu 2 camere. În ce condiții sunt cazate victimele agresiunilor domestice.

Femeile care au nevoie de ajutor pot suna la numărul de telefon 021.9524. De asemenea, acestea trebuie să ştie că la centrul ”Forte” pot primi adăpost împreună cu copiii, şi că vor beneficia de hrană, îmbrăcăminte, produse de igienă corporală și supraveghere. În centru mai sunt 74 de locuri libere, fiind cazate în prezent 10 femei și 16 copii.

Serviciile pe care le oferă centrul pentru femeile abuzate

Centrul asigură următoarele servicii sociale: primirea şi găzduirea temporară, cuprinsă între 5 şi 60 de zile, cu posibilitatea prelungirii până la un an, consilierea psihologică, precum şi consilierea socială a beneficiarilor, locuri de muncă pentru femei și înscrierea la școală/grădiniță a copiilor.


    Așa arată un dormitor din centrul pentru victimele violenţei domestice Foto: Primăria Capitalei
Așa arată un dormitor din centrul pentru victimele violenţei domestice Foto: Primăria Capitalei

După finalizarea perioadei de locuire în centru, victimelor li se poate pune la dispoziție una dintre cele două locuințe protejate pentru o perioadă de încă un an, pentru a se obișnui cu o viaţă independentă. De la inaugurare (aprilie 2020) și până în prezent, 201 victime ale violenței domestice (96 persoane adulte și 105 minori), au beneficiat de serviciile sociale oferite de centru.

Primăria Capitalei asigură decontarea costurilor aferente serviciilor privind examinarea victimelor și eliberarea certificatului medico-legal pentru victimele violenței în familie din municipiul București. Totodată, la nivelul Primăriei Capitalei funcţionează și singurul centru dedicat agresorilor familiali din Capitală, unde aceștia își pot îmbunătăți conduita agresivă.

Condiții de înscriere la centrul pentru femeile abuzate

În conformitate cu legislaţia în vigoare, Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru Victimele Violenței Domestice ”Forte” elaborează şi aplică o procedură proprie de admitere, care face parte integrantă din regulamentul de organizare şi funcţionare.


    Centrul are și un loc de joacă pentru copiii femeilor bătute
Centrul are și un loc de joacă pentru copiii femeilor bătute

În vederea accesării serviciilor sociale sunt necesare următoarele documente:

  • Cerere din partea solicitantului;
  • Copii ale actelor de identitate ale solicitantului cât și ale copiilor- copie C.I., certificat de naștere, certificat de căsătorie, hotărâre de divorț, deces, dispoziție de tutelă sau curatelă, acolo unde este cazul etc;
  • Certificatul medical din care să rezulte că s-au efectuat analizele medicale: RBW, adeverință că nu suferă de leziuni pulmonare, test SIDA/HIV, examen coproparazitologic, adeverință medicală în care să se precizeze că nu suferă de boli infecto-contagioase;
  • Dovadă că solicitantul este victimă a violenței domestice (ordin de protecție SAU ordin de protecție provizoriu SAU declarația pe propria răspundere).

Admiterea nu este condiţionată de prezenţa unui act de identitate sau a actelor de mai sus.

În situaţiile în care beneficiarul nu are asupra sa actul de identitate la admitere sau nu deţine un act de identitate, Centrul va efectua demersurile necesare pentru identificarea acestora şi obţinerea unei cărţi de identitate.


    Zona de citit din cadrul centrului ”Forte”
Zona de citit din cadrul centrului ”Forte”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net