Aşa a arătat prima zi de «libertate». Ce au făcut bucureștenii la încheierea stării de urgență

Ultima actualizare:

    Deschiderea parcurilor,  bucuria copiilor care  au ieșit să facă mișcare în aer liberFotografii: Mediafax, Mihai Ionescu
Deschiderea parcurilor, bucuria copiilor care au ieșit să facă mișcare în aer liberFotografii: Mediafax, Mihai Ionescu

Bucureştenii au sărbătorit încă de la miezul nopţii de joi spre vineri încheierea stării de urgenţă. Cei mai nerăbdători au venit la 12 noaptea în parcul Cişmigiu, să admire lacul, dar şi la frizeriile care s-au grăbit să-şi primească primii clienţi. Vineri a fost lume multă în parcuri şi chiar şi la Grădina Zoologică Băneasa.

De la Pasajul Muncii la Piaţa Unirii, de la Piaţa Romană la Pipera, au reapărut cozile de maşini, claxoanele, vociferările în trafic. Pentru transportul în comun bucureştenii au preferat metroul, autobuzele, tramvaiele sau troleibuzele circulând mai mult goale. La intrările în metrou poliţiştii locali sau paznicii firmelor de pază aflate sub contract cu Metrorex verificau dacă toţi călătorii au mască. Pe peron, majoritatea călătorilor poartă mască, câţiva o ţin sub gură. În vagoane, lumea încearcă pe cât se poate să păstreze distanţa dar mulţi îşi scot masca. În staţiile de autobuz de la Piaţa Romană e puţină lume, deşi maşinile vin pe bandă rulantă. Parcurile au fost vineri una dintre destinaţiile preferate ale multor locuitori ai Capitalei, părinţi însoţiţi de copii, pasionaţi ai jogging-ului sau simpli amatori de plimbări.

La metrou, se verifică dacă ai mască

În Herăstrău, comercianţii îşi pregăteau pentru sâmbătă şi duminică tarabele cu îngheţată, suc sau jucării. ”Avem de toate pentru toţi doar să vină lumea şi să ne ajute vremea”, îşi face vise vânzătoarea Marie Jeanne. ”Ne-am luat oraşul înapoi. Ne-am săturat de atâta stat în casă, completat declaraţii sau ieşit pe furiş”, ne strigă veselă Ioana, în timp ce se pregăteşte să plece cu bicicleta într-un tur al Parcului Herăstrău. În curţile bisericilor este pustiu, în multe locuri porţile sunt ferecate. Într-un singur loc am găsit uşile deschise, la celebra biserică de la Pipera. ”Slujbele le ţinem afară pentru că nu putem asigura înăuntru spaţiul cerut de reguli. Aşteptăm şi noi alte reguli de la ăi de sus”, ne spune în fugă părintele. Suntem printre primii vizitatori la Grădina Zoologică Băneasa, care şi-a deschis şi ea porţile vineri. ”Programul este de la ora 10.00 la ora 17.00, de marţi până duminică. Biletul costă 13 lei pentru adulţi, iar 6,5 lei pentru copii”, ne spune veselă Mariela Vanu, reprezentanta grădinii. Vizitatorii nu pot intra însă în clădirile care adăpostesc reptilele, de exemplu, din motive de siguranţă.

Chiar dacă multe restricţii au fost ridicate, autorităţile atrag atenţia că pericolul infectării cu Covid-19 nu e nici pe departe depăşit. Medicii îi sfătuiesc pe cei în vârstă să fie precauţi, iar pe tineri, să evite socializările. În caz contrar, o explozie a numărului de îmbolnăviri ne-ar da din nou vieţile peste cap.

image
image
image
image
image
image
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net