Autobuzele rămân fără motorină de vineri?

Ultima actualizare:

    Stocul de carburant e completat săptămânal, în fiecare vineri. Mai sunt trei zile până la epuizarea luiFoto: Sever Gheorghe
Stocul de carburant e completat săptămânal, în fiecare vineri. Mai sunt trei zile până la epuizarea luiFoto: Sever Gheorghe

Dramă cu repetiţie la RATB. Regia de transport şi angajaţii săi trec printr-o nouă încercare incredibilă, care riscă să blocheze definitiv transportul public. ANAF a tăiat accesul Regiei la propriii bani, din cauza unor datorii neachitate.

Regia de transport bucureşteană nu mai are acces la nici un leu, după ce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus poprire pe toate conturile sale. Reprezentanţii ANAF spus că RATB s-a sustras de la plata unor taxe, în perioada 2007-2013, acumulând datorii de aproape 273 de milioane de lei. Conform RATB, agenţia a blocat conturile în mod eronat, reclamând neachitarea TVA pentru abonamentele gratuite de transport de care beneficiază pensionarii domiciliaţi în Capitală (circa 450.000 de persoane). Oficialii Regiei au contestat măsura, însă până la soluţionarea ei bucureştenii care folosesc transportul în comun vor avea de suferit. Următoarele şapte zile ar putea decide soarta RATB, o companie care se zbate ca peştele pe uscat.

  • Motorina e pe terminate. Surse din cadrul Regiei ne-au spus că autobuzele şi troleibuzele mai au carburant doar până vineri. Dacă banii nu vor fi deblocaţi, vehiculele nu vor mai putea fi scoase pe traseu. Regia tocmai negocia cumpărarea a circa 50.000 de tone de motorină Euro 5, pentru care era dispusă să achite 215,7 milioane de lei. În lipsa fondurilor, licitaţia trebuie amânată.
  • Licitaţiile pentru piese, blocate. Nici piesele de schimb, mult aşteptate de şoferi şi vatmani, nu mai pot fi livrate, deoarece nu sunt bani pentru achitarea lor. Chiar în aceste zile, autobazele şi depourile ar fi trebuit să primească echipamente şi piese de schimb pentru punerea în funcţiune a vehiculelor care stau pe dreapta. Acest lucru nu se va întâmpla, iar bucureştenii vor aştepta mai mult în staţii, căci pe traseu vor fi trimise mai puţine vehicule.
  • Şoferii vor intra în grevă. Dacă situaţia nu se rezolvă rapid, şoferii şi vatmanii nu vor mai putea ieşi pe traseu. Deşi conturile de salarii nu sunt blocate, angajaţii nu vor putea fi plătiţi dacă nu au ore de muncă. E de aşteptat, astfel, ca aceştia să intre în grevă pentru a-şi cere drepturile.
image
image
image
image
image
image
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net