Averea primarului Andrei Chiliman pusă sub sechestru. Prejudiciu de 670 de milioane de euro

Ultima actualizare:

    Andrei Chiliman e acuzat că a luat bani, sub formă de comisioane, de la firmele cu care primăria a semnat contracte de lucrări publice (foto: Roberto Sălceanu)
Andrei Chiliman e acuzat că a luat bani, sub formă de comisioane, de la firmele cu care primăria a semnat contracte de lucrări publice (foto: Roberto Sălceanu)

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, cercetat sub control judiciar pentru atribuire preferențială a unor contracte de lucrări publice, nu mai are acces la nici un cent din averea colosală pe care o deține. Procurorii DNA au pus sechestru pe bunurile și conturile deținute de edil, pentru a recupera un prejudiciu estimat la 670 de milioane de euro.

Ancheta Direcției Naționale Anticorupție (DNA) scoate la iveală elemente noi, nebănuite, din dosarul de cerectare penală deschis pe numele primarului Andrei Chiliman. Conform procurorilor, averea edilului a fost pusă sub sechestru pentru recuperarea unui prejudiciu estimat la 670 de milioane de euro, informează Realitatea TV. Primarul sectorului 1 este acuzat că ar fi perceput comisioane de 10% firmelor desemnate de primărie să execute lucrări pe bani publici (reabilitarea termică a blocurilor). El nu mai poate uza de calitatea de primar timp de două luni și e obligat să se prezinte la Poliție de fiecare dată când este solicitat. Procurorii DNA ceruseră arestarea preventivă a edilului, însă judecătorii au respins cererea și au dispus cercetarea în  libertate sub control judiciar. În apărarea sa, Andrei Chiliman a declarat că în dosarul care îl vizează nu se menționează cuvintele „șpagă” și „mită”.

Din declaraţia de avere din iunie 2014 reiese că Andrei Chiliman deţine 11 terenuri, în totalitate sau în parte, majoritatea moştenire de la părinţi (în Bucureşti, Ilfov, Constanţa, Buzău, Gorj şi Braşov), iar soţia sa alte 4 terenuri, primite moştenire sau prin donaţie. Cei doi copii ai săi dețin în proprietate şase terenuri, primite prin donaţie de la Chiliman şi de la verişoara primară a soţiei acestuia.

Andrei Chiliman mai deţine jumătate dintr-un apartament cu mansardă şi dintr-o casă din Bucureşti, primite moştenire de la mama sa, în timp ce soţia sa a dobândit o casă şi un sfert dintr-o casă din Bucureşti. Copiii deţin un apartament în Bucureşti şi trei case în Bucureşti, Buzău şi Braşov, având aceeaşi provenienţă. Majoritatea acestor proprietăţi erau naţionalizate şi restituite sau recuperate în justiţie.

Chiliman mai are un autoturism Audi, cumpărat în 2005, iar soţia sa are un Renault din 1972, moştenit de la mama ei. Primarul Sectorului 1 deţine bijuterii evaluate la 13.000 - 20.000 de euro şi obiecte de artă a căror valoare este estimată la 70.000 - 150.000 de euro, scrie Mediafax.

Primarul Andrei Chiliman are conturi de 49.132 de lei, 70.299 de euro, 60.096 de dolari şi 10.034 de franci elveţieni, în timp ce soţia are în conturi 129.977 de lei, 17.572 de euro şi 7.693 de dolari. Totodată, el şi-a împrumutat fratele cu 15.000 de euro. În schimb, edilul nu are datorii care să depăşească 5.000 de euro.

În anul fiscal precedent, Chiliman a încasat un venit net de 50.068 de lei din indemnizaţia de primar şi 2.673 din chirii. Soţia sa a încasat o pensie de 32.316 lei, 7.141 de lei din activitatea de arhitect, 146.280 de lei din chirii, 126.495 din dividente la acţiunile deţinute la Fondul Proprietatea şi 209.124 de lei din vânzarea de acţiuni către Fondul Proprietatea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
image
actualitate.net
image
actualitate.net