Bugetul Capitalei blocat de consilierii USR-PLUS și PSD. Primarul Nicușor Dan anunță că nu va accepta ”ambiții nerezonabile”

Ultima actualizare:

    Nicușor Dan nu vrea să-i delege viceprimarului Horia Tomescu de la PLUS dreptul de semnătură în sănătate sau educație
Nicușor Dan nu vrea să-i delege viceprimarului Horia Tomescu de la PLUS dreptul de semnătură în sănătate sau educație

Proiectul bugetului Capitalei a fost respins miercuri după ce consilierii USR-PLUS s-au supărat pe primarul general Nicușor Dan și au votat alături de reprezentanții PSD. Bugetul nu a fost votat decât de reprezentanții PNL și PMP. Dacă nu se va găsi o soluție, Primăria Capitalei va rămâne fără bani pe 9 mai.

După alegerile locale din septembrie 2020, primar general al Capitalei a devenit Nicușor Dan, susținut de alianța PNL-USR-PLUS-PMP. În Consiliul General al Capitalei, de fapt ”Parlamentul” orașului, cel care a votat bugetul, are 55 de membri împărțiți astfel: PSD cu 21 de mandate de consilieri, urmat de USR-PLUS cu 17 mandate, PNL cu 12 mandate şi PMP cu 5 mandate. Așadar, bugetul propus de Nicușir Dan a fost votat doar de cele mai slab reprezentate partide,. Așa că nu este o mirare că nu a trecut. În votul pentru buget s-au înregistrat 17 voturi ”pentru”, 22 ”împotrivă” şi 14 abţineri.

Reacția lui Nicușor Dan după ce bugetul Capitalei nu a fost votat de aliații USR-PLUS

”Avem nevoie rapid de un buget al Bucureştiului. Sunt investiţii care trebuie făcute. Eu am propus un buget, care a fost dezbătut timp de şase săptămâni cu partenerii din grupurile PNL, PMP şi USR PLUS şi aveam toate motivele să cred că lucrurile merg în direcţia bună.(…)Având în vedere această situaţie, aştept de la USR PLUS propria variantă de buget, care să respecte pe deplin obiectivele de investiţii deja discutate, viziunea de dezvoltare pe care o susţinem împreună şi dorinţele bucureştenilor şi, în acelaşi timp, să nu arunce Primăria Capitalei în incapacitate de plată. Fac un apel la înţelepciune şi echilibru şi am toată deschiderea să mă aşez din nou la masă ca să rediscutăm bugetul, excluzând însă orice condiţionalităţi care nu au legătură cu bugetul. Bucureştenii nu trebuie să pătimească în continuare din cauza unor ambiţii nerezonabile”, a declarat Nicușor Dan pe o rețea de socializare

De ce i-a dat USR-PLUS un vot de blam lui Nicușor Dan

Decizia consilierilor USR-PLUS nu a fost o surpriză. Surse din interiorul formațiunii politice au anunţat că există două motive: unul oficial și unul neoficial. Oficial, consilierii generali ai USR PLUS au fost mandatați de conducerile USR și PLUS București, să ceară primarului general să retragă proiectul de pe ordinea de zi a şedinţei, deoarece acesta nu a fost corect fundamentat şi nici nu a fost discutat suficient. Viceprimarul Horia Tomescu, membru PLUS, s-a declarat suprins să vadă că bugetul este estimat la 7 miliarde de lei, când toate discuţiile anterioare s-au referit la 4,5 – 5 miliarde de lei. ”Noi vrem să avem un buget realist. Nu este momentul să fim populişti”, a spus conform unui comunicat viceprimarul Tomescu. Neoficial, este vorba de nemulțumiri ale fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, unul dintre copreședinții USR-PLUS București, la adresa modului în care primarul Nicușor Dan colaborează cu vicele Horia Tomescu. Acesta din urmă vrea totală independență în domeniile pe care le gestionează, sănătate sau învățământ.

Citiți și

Cine este Nicuşor Dan, candidatul susținut de PNL la Primăria Capitalei

Planurile primarului Nicușor Dan pentru 2021: ”Companiile municipale sunt un dezastru public. Le vom închide”

image
image
image
image
image
image
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net