Capitala, cea mai vulnerabilă la un cutremur mare. 358 de clădiri stau să se prăbușească. Proiectul lui Nicușor Dan

Ultima actualizare:

    Clădirile cu bulină roșie sunt concetrate în centrul Capitalei
Clădirile cu bulină roșie sunt concetrate în centrul Capitalei

Au trecut 44 de ani de la marele cutremur din 1977, dar Capitala a rămas tot cel mai vulnerabil oraș din țară. 358 de clădiri stau să se prăbușească, au anunțat reprezentanții Primăriei Generale,. Iată proiectul lui Nicușor Dan pentru reabilitarea blocurilor curisc seismic!

Primarul general, Nicuşor Dan, a participat ieri, 4 martie, la dezbaterea „De ce uităm? Ce am făcut cu clădirile degradate?”, eveniment organizat la Academia Română cu prilejul marcării a 44 de ani de la cutremurul din 1977.

În cadrul discuţiilor, edilul a amintit faptul că Bucureştiul este capitala cea mai vulnerabilă din punct de vedere seismic din Uniunea Europeană și a prezentat principalele direcții de acțiune întreprinse de actuala administrație.

„Ani de zile autorităţile nu au conştientizat această problemă. A fost un impuls în anii 1998-2000, apoi a ajuns în plan secundar. Pentru administraţia pe care o conduc acest domeniu reprezintă o prioritate şi de aceea am făcut o serie de schimbări la conducerea Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS). Totodată, am identificat mai multe probleme la nivelul Primăriei Capitalei în acest domeniu pentru care deja am făcut un plan de soluții:  Municipalitatea are nevoie de trei componente esenţiale pentru accelerarea programului de consolidări: în primul rând o cunoaştere exactă a situației– pentru aceasta este nevoie de o expertiză extinsă, clară a clădirilor din București, ne propunem anul acesta să expertizăm 500.000 mp de imobile, reclădirea încrederii proprietarilor astfel încât să putem da exemple concrete locuitorilor din clădirile cu risc seismic, să le arătăm că ne ţinem de cuvânt şi că pur şi simplu pot şti exact, de la început, cât vor costa şi cât vor dura lucrările, iar aceste termene să fie respectate cu stricteţe și nu în ultimul rând de fonduri: este nevoie de bani, subiect sensibil în această perioadă. Există deschidere la nivelul Guvernului, salutăm iniţiativa Ministerului Dezvoltării de a schimba cadrul legislativ astfel încât lucrările să se poată desfăşura mai rapid. În varianta în lucru a PNRR-ului, mai multe clădiri municipale urmează să fie consolidate prin acest program şi acesta este un lucru foarte bun”, a spus primarul.

Licitații publice pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic din București

Acesta a precizat faptul că va sparge monopolul lucrărilor de renovare și consolidare creat de vechea administrație, prin companiile municipale, și va deschide către piața privată a construcțiilor, pentru a accelera procesul de consolidare.

Ieri, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a lansat în SEAP următoarele licitații publice:

  • “Acordul Cadru - Servicii de expertizare tehnică, elaborare studiu istoric și temă de proiectare pentru imobile din Municipiul București: Lot I pentru Imobile Monumente Istorice/Zone Construite Protejate, Lot II pentru Imobile cu caracteristici obișnuite”. (500.000 mp de imobil de expertizat în următorii doi ani);
  • “Servicii de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului pentru lucrări de consolidare și reabilitare a unor imobile situate în Municipiul București”: Lot I - str. Dianei 2, Lot II - Str. Sfinților 13, Lot III str. Franceza 32, Lot IV - Calea Moșilor 82, Lot V- str. Mihai Vodă 13.

358 de clădiri din București se pot prăbuși la un cutremur mare 

Conform celei mai recente variante a listei imobilelor expertizate din punct de vedere al riscului seismic, în București există 358 de imobile încadrate în clase de risc seismic, inclusiv clasa 1.

Majoritatea lor au regim de proprietate mixt – proprietate privată persoane fizice şi/sau juridice şi proprietate de stat – cu funcţiune locuinţe şi/sau locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie.

Din perioada 2016-202,  sunt în curs de consolidare 23 de imobile, toate fiind în diverse stadii de execuţie. La cinci dintre acestea urmează recepţia la terminarea lucrărilor.

În prezent, sunt puse în siguranţă în aşteptarea consolidării 37 de imobile. Toate au cotă parte în proprietatea PMB şi sunt administrate de Administraţia Fondului Imobiliar (AFI).

Locuinţe de necesitate și facilităţi financiare 

AMCCRS a primit de la AFI locuinţele de necesitate situate în blocurile gemene din Piaţa Naţiunilor Unite. Acestea au fost igienizate şi amenajate. Toate cele 128 de apartamente sut ocupate de persoanele ale căror imobile trebuie consolidate.

În cadrul programului de consolidare a clădirilor cu risc seismic, familiile în care venitul net pe membru de familie este mai mic decât salariul mediu net pe economie, adică aproape 3.000 de lei, nu plătesc nimic pentru consolidarea locuinței. Suma este suportată în totalitate de la bugetul local.

Familiile în care venitul net total este mai mic decât de 3 ori salariul mediu net pe economie, circa 9.000 de lei, plătesc doar 50% din valoarea lucrărilor de consolidare, timp de 25 de ani, în rate egale, fără dobândă.

Există beneficii și pentru proprietarii persoane juridice sau proprietarii de spații comerciale din clădirile cu risc seismic. Astfel, aceștia pot plăti costurile consolidării în rate egale, fără dobândă, timp de 25 de ani.

Citește și: 

Singura înregistrare audio cu zgomotul terifiant făcut de cutremurul din 1977. Seismul a ucis peste 1.500 de oameni

După seismul din 4 martie 1977, în România s-au mai produs 16 cutremure cu magnitudinea peste 5

image
image
image
image
image
image
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net