Controlorii te roagă să-ţi plăteşti călătoria

Ultima actualizare:

    Controlorii îi iau cu binişorul  pe călători
Controlorii îi iau cu binişorul pe călători

Sunt printre cei mai huliţi oameni din Capitală, pentru modul în care îşi fac meseria. Controlorii Regiei de Transport din Capitală au de vineri, 7 iulie, o altă tehnică pentru a-i convinge pe bucureşteni să nu mai circule fără bilet: îi vor verifica de cartele înainte de a se urca în mijloacele de transport.

Regia de Transport din Capitală schimbă foaia în relaţia cu cei care îi folosesc serviciile. Controlorii vor fi în staţiile RATB la orele de vârf, unde le vor aminti bucureştenilor să valideze cardurile de călătorie. Înainte de a se urca în vehicule, călătorii vor fi întrebaţi dacă au titluri de călătorie valabile şi vor fi sfătuiţi să le folosească, pentru a evita suprataxarea. Acţiunea se desfăşoară, de probă, în luna iulie, între orele 6.00 – 9.00 şi 17.00 – 19.00. Cei care nu deţin titluri de călătorie vor fi îndrumaţi spre centrele de emitere a cardurilor.

În cazul în care vor urca fără bilet şi vor fi surprinşi ulterior călătorind fraudulos vor fi taxaţi cu 50 de lei. Schimbarea de optică a Regiei vine în contextul în care s-a constatat că bucureştenii preferă să circule fără bilet şi manifestă dispreţ faţă de acţiunile de control. De cealaltă parte, călătorii reclamă un comportament abuziv din partea echipelor de control, care deseori ar recurge la violenţă.

Transportul în comun din Capitală continuă să fie printre cele mai avantajoase din ţară. O călătorie costă 1,3 lei. Cei mai mulţi blatişti sunt prinşi pe liniile de tramvai 1, 32 şi 41, dar şi pe traseele de autobuz 182, 102, 104 şi 335. Într-un an, peste 165.000 de călători sunt prinşi şi sancţionaţi pentru călătorii fără bilet.

Ce trebuie să ştii când călătoreşti fraudulos 

  • Călătoria fără titlu valabil e considerată contravenţie, iar suprataxa este 50 de lei, în Bucureşti. Călătorul va primi un card de suprataxă, cu care poate circula până la capăt de linie.
  • Controlorii te pot legitima, dar nu te pot percheziţiona, corporal sau în geantă, dacă declari că nu ai actul de identitate asupra ta. În acest caz, echipele de control pot cere ajutorul Jandarmeriei pentru a te obliga să te legitimezi.
  • Dacă eşti reţinut mai mult de 30 de minute în mijlocul de transport, împotriva voinţei tale, controlorii sunt pasibili de închisoare (3-10 ani) pentru privare de libertate.
  • Controlorilor le este interzis să folosească violenţa pentru a te determina să te legitimezi sau să plăteşti suprataxa. Dacă nu ai bani asupra ta, vei primi procesul verbal de contravenţie, însă amenda va fi de 100 de lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net