Coronavirus România. La biserică, te împărtășești cu lingurița de acasă

Ultima actualizare:

    Credincioşii răciți sunt sfătuiți să se roage acasă și să evite spațiul bisericilorfoto: Click!
Credincioşii răciți sunt sfătuiți să se roage acasă și să evite spațiul bisericilorfoto: Click!

În contextul unui val de măsuri restrictive după confirmarea primul caz de coronavirus și în România, iată că nici la biserică nu mai poți să te rogi răcit sau să te împărtășească preotul cu aceeași linguriță pe care o folosește pentru toți credincioșii. Patriarhia Română a făcut joi un apel la respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor transmise de Ministerul Sănătății, potrivit cărora trebuie să ne spălăm riguros pe mâinil și pe feță cu apă și săpun, să ne acoperim gurii și nasul în caz de tuse și strănut și să dezinfectăm obiectee și suprafețelor frecvent utilizate.

Dar nu doar autortătățile din Sănătate iau măsuri, ci și la Patriarhie, clericii au făcut un set pentru credincioși.  În acelaşi context, din punct de vedere liturgic și duhovnicesc, Patriarhia Română explică persoanelor care manifestă simptomele de gripă de orice fel şi simptomele de coronavirus, descrise de autoritățile medicale, să evite locurile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii, pentru a nu-i expune și pe alții la o posibilă îmbolnăvire. În acest timp, persoanele respective pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de Radio Trinitas și TRINITAS TV.

"Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin)", se arată într-un comunicat al Patriarhiei. 

Credincioșii se pot ruga la icoanele de acasă

Reprezentanții Bisericii au subliniat că Sfânta Împărtășanie se pregătește și se administrează întotdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă. Persoanelor care nu se pot împărtăși pentru că sunt deja bolnave li se recomandă să guste acasă din Agheasma Mare, primită de la biserică în ziua de Bobotează.

Toate cele precizate mai sus constituie măsuri excepţionale temporare, fiind îngăduite de Biserica Ortodoxă Română, ca adaptare în situaţie de epidemie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net