Directoare de școală din București, condamnată la doi ani închisoare cu executare pentru luare de mită

Ultima actualizare:

    Carmen Elena Zanfir, director și ordonator de credite la Școală nr. 150 din București, a fost condamnată pentru luare de mităfoto: arhiva personală
Carmen Elena Zanfir, director și ordonator de credite la Școală nr. 150 din București, a fost condamnată pentru luare de mităfoto: arhiva personală

Carmen Elena Zanfir, director și ordonator de credite la Școala nr. 150 din Capitală, a fost condamnată de Tribunalul București la doi ani închisoare cu executare pentru luare de mită. Directoarea a fost acuzată că a primit suma de 137.236 de lei de la reprezentantul unei firme care execută lucrări de reparații și reabilitare a școlii.

Decizia a fost dată de Curtea de Apel București și este defintivă. Directoarea urmează să fie încarcerată. Instanța de fond, Tribunalul București o condamnase la trei ani cu executare, dar în apel pedeapsa i-a fost redusă, potrivit Ziare.ro.

Potrivit deciziei instanței, Carmen Elena Zanfir nu mai are dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a exercita profesia de cadru didactic în învățământul de stat sau privat și dreptul de a deține, purta și folosi orice categorie de arme, pe o durată de doi ani, după executarea condamnării.

Instanța a mai dispus confiscarea de la directoare a sumei de 30.000 lei, ea având de restituit și suma de 5.000 lei către martora Nicoleta Elena Diaconescu.

Ce mită a luat directoarea Școlii nr. 150

În luna mai 2020, Carmen Elena Zanfir, director și ordonator de credite la Școala nr. 150, situată în Sectorul 5 al Capitalei, a fost trimisă în judecată de DNA sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.

Conform DNA, în perioada septembrie - octombrie 2019, Carmen Elena Zanfir a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor) un comision de 4% (137.236 lei) din valoarea totală a sumei facturate de societate în executarea unui contract de lucrări de reabilitare a școlii, pentru ca, în schimb, să aprobe plățile către societatea respectivă, precum și încheierea unui act adițional de prelungire a duratei contractului.

Denuntatoarea din acest dosar le-a relatat procurorilor că, în luna septembrie 2019, a fost chemată de directoare în biroul de la școală, care i-a spus că ea "nu face nimic gratis" și ar fi condiționat plata facturilor de achitarea unui comision, care se ridică la aproximativ 4% din valoarea totală a facturilor încasate până la acel moment.

Procurorii susțin că directoarea a primit suma pretinsă în mai multe tranșe: prima tranșă, în suma de 20.000 lei, la data de 20 octombrie 2019, a doua tranșă, în suma de 10.000 lei, la data de 27 octombrie 2019, a treia tranșă, în suma de 5.000 lei, la data de 15 februarie 2020, ultima tranșă, în suma de 21.000 euro, la data de 14 aprilie 2020, când procurorii au prins-o în flagrant

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net