Chin fără margini pentru 25 de familii din Capitală, evacuate în masă în luna septembrie 2014 din locuințe retrocedate moștenitorilor proprietarilor de drept. După ce au trăit șapte luni sub cerul liber, în niște coșmelii improvizate, cei 100 de oameni au primit somație de la primărie să-și ia catrafusele și să plece de pe stradă.


Tineri, bătrâni, femei, copii. Sunt o sută, dar numărul lor nu pare a sensibiliza pe nimeni. Drama pe care o trăiesc acești oameni e departe de noi, de casele noastre călduroase. Totuși, se petrece sub ochii noștri, pe trotuar, la marginea bordurii. Nefericiții locatari ai imobilelor retrocedate, situate pe strada Vulturilor nr. 50, au primit somație de la Primăria Sectorului 3 să elibereze, miercuri, domeniul public, pe care l-au ocupat cu neobrăzare după ce au rămas fără acoperiș deasupra capului. În caz de refuz, autoritatea locală va solicita intervenția utilajelor ADP, pentru îndepărtarea locuințelor improvizate.

Oamenii au ajuns într-o situație fără ieșire în septembrie 2014, când au fost evacuați cu jandarmii și polițiștii locali din casele pe care le ocupau din anii 90. Cei mai mulți locuiau aici cu chirie, fiind repartizați de întreprinderile la care lucrau. În anii 2000, toate proprietățile de la numărul 50 au fost revendicate în instanță de proprietarii de drept, iar oamenilor li s-a permis să locuiască aici, în chirie, încă cinci ani. Când aceste contracte au expirat, proprietarul locuințelor a vândut tot unei firme norvegiene, care a făcut uz de dreptul său de nou proprietar.

Deși au protestat în stradă mai multe luni, răstimp în care au solicitat Primăriei Generale noi spații pentru locuit, oamenii nu au primit nici o soluție. Reprezentanții Primăriei Sectorului 3, în a cărei rază administrativă se află persoanele în cauză, nu le-au putut oferi decât cazare temporară în centrele primăriei. Oamenii au refuzat, căci astfel părinții ar fi fost despărțiți de copiii lor, soțiile de bărbații lor.

evacuati_2.jpg

evacuati, strada vulturilor, strada
Oamenii se trezeau, în fiecare dimineață, pe trotuar (foto: Adrian Câtu)

Mai multe organizații neguvernamentale s-au oferit să-i ajute pe evacuați cu hrană, haine și cu întocmirea documentației pentru solicitarea de locuințe sociale. E cealaltă parte, autoritățile locale nu au făcut mai nimic pentru a le alina suferința. „Singurul sprijin din partea administrației publice pe care acești oameni l-au primit a fost instalarea, la mai bine de trei luni de la evacuare, a unor toalete ecologice. În luna octombrie, reprezentanți ai autorităților publice reuniți la solicitarea ministrului pentru Dialog Social au admis că „este o situație de urgență” și au declarat că vor considera cazul evacuaților de pe strada Vulturilor ca fiind prioritar. De atunci au trecut șase luni în care comunitatea a făcut toți pașii de acțiune civică prevăzuți de lege: actualizarea dosarelor de locințe, proteste în stradă, petiții, cereri de audiență, apariții în media și lansarea propriului canal de comunicare cu publicul”, spun reprezentanții comunității Coaliției de Sprijin a evacuaților de pe strada Vulturilor.

 
 
Loading...