Sediul Primăriei sectorului 1 și-a recăpătat strălucirea de altădată, în urma lucrărilor de consolidare și restaurare prin care a trecut în ultimii opt ani. Primele imagini din interiorul clădirii din Bd. Banu Manta au fost publicate de Click! în ediția din 27 mai. Azi vă arătăm, în premieră, cum și-a amenajat primarul Andrei Chiliman biroul de la primărie și cum arăta acest spațiu înainte ca instituția să intre în renovare.


Edilul sectorului 1, Andrei Chiliman, a vrut un birou mai luminos și mai spațios decât cel în care își desfășura activitatea înainte de începerea lucrărilor de renovare. A fost nevoit să se mulțumească doar cu ceva lumină în plus, căci în urma lucrărilor de consolidare, spațiul său de lucru a fost redus simțitor prin îngroșarea pereților. A fost soluția aleasă de arhitecți și constructori pentru consolidarea structurii de rezistență a clădirii. „Chiar dacă suprafața e mai mică acum, faptul că pereții au fost vopsiți în alb îți creează impresia de spațiu generos. Am renunțat și la mai toate corpurile de mobilă, fiindcă aveam tot timpul senzația că vin peste mine”, ne-a spus primarul sectorului 1. Dacă în octombrie 2008, în biroul său erau trei mese de lucru și un birou imens, acum în încăpere se află un birou de lucru și două măsuțe din sticlă, de mici dimensiuni, în genul celor de servit cafeaua.

detaliu_birou_acum.jpg

birou primar, Andrei Chiliman, primaria sectorului 1, banu manta, sediu renovat, restaurare
Iunie 2015. Biroul lui Chiliman e de-a dreptul auster. Nu găsești decât o mapă, două carioci și un capsator (foto: Roberto Sălceanu)

detaliu_birou.jpg

birou primar, Andrei Chiliman, primaria sectorului 1, banu manta, sediu renovat, restaurare
Octombrie 2008. Pe biroul lui Andrei Chiliman era o harababură de nedescris (foto: Sever Gheorghe)

Parchetul vechi a fost înlocuit cu unul nou, din lemn masiv de stejar. A dispărut mocheta de pe jos, care îți lăsa impresia că pășești în casa bunicii. Edilul a renunțat la sobrietatea scaunelor tapițate și a cerut fotolii din piele, mult mai confortabile pentru cei care îi vin în vizită de lucru. În birou s-a găsit loc și pentru o canapea de trei locuri, tot din piele, din același set cu fotoliile. Însă, poate cea mai vizibilă schimbare o reprezintă reorganizarea spațiului de lucru și decorarea biroului. Acum, acesta e mult mai aerisit, chiar auster, iar pe el nu găsești decât o mapă, un capsator de documente, o cutie de șervețele și două carioci. Înainte de renovare, pe biroul său de la primărie era o harababură totală: vrafuri de acte, icoane, trei telefoane fixe, pixuri, carioci, hărți, ștampile, calendare, cărți și CD-uri, înghesuite precum miile de acte gestionate de funcționarii de la ANAF.

birou_acum.jpg

birou primar, Andrei Chiliman, primaria sectorului 1, banu manta, sediu renovat, restaurare
Biroul edilului sectorului 1 e mult mai aerisit decât era înainte de restaurare (foto: Roberto Sălceanu)
 

birou_octombrie_2008.jpg

birou primar, Andrei Chiliman, primaria sectorului 1, banu manta, sediu renovat, restaurare
Octombrie 2008. Vechiul spațiu de lucru abunda în mobilier. Haosul era la el acasă pe biroul edilului (foto: Sever Gheorghe)

Dacă, în 2008, obișnuia să atârne pe pereți tablouri cu flori și icoane, sfințite la diverse mânăstiri din țară, acum Andrei Chiliman a ales să păstreze pereții goi. Singurele icoane, două la număr, sunt așezate pe o măsuță în fața biroului de lucru. Încăperea e luminată cu ajutorul a două candelabre (cu trei și opt brațe) și opt aplice. Ușa de la intrare, din lemn masiv de stejar, e una nouă, făcută la comandă. De fapt, toate ușile din interior au fost făcute la comandă, pe modelul singurului exemplar care s-a păstrat în condiții perfecte în sediul din Banu Manta.

Au dispărut faxul, radiatorul electric și toate cablurile care atârnau de perete. Acum, toată aparatura de comunicare se află în biroul secretariatului. Cetățenii care se înscriu în audiență nu mai sunt primiți în această încăpere, unde pe vremuri se înghesuiau la același birou cu primarul, ci într-alta, care comunică cu sala mare de consiliu. Impresionantele fresce din biroul primarului (dar și cele din sala de consiliu), descoperite în anii 2000, au fost păstrate și restaurate. Acestea înfățișează câteva steme vechi ale orașului București și un vultur protector. Istoria frescelor din sediul Primăriei sectorului 1 este una tumultuoasă. Citiți aici mai multe despre opera artistei Olga Greceanu.

„Ziua porților deschise” la Primăria sectorului 1

Vechiul sediu din Bd. Banu Manta nr. 9, renovat cu 20 de milioane de lei, poate fi vizitat de bucureșteni duminică, gratuit. Primăria și-a propus să deschidă porțile clădirii pentru ca cetățenii să vadă în ce s-au investit acești bani. Cei interesați pot intra în clădire începând cu ora 11.00.

 

 

 

 

 

 
 
Loading...