Incendiu violent într-un club din centrul Bucureştiului. 27 de morţi

Ultima actualizare:

    27 de persoane au decedat în urma unui incendiu izbucnit într-un club din Bucureștifoto: Andreea Voicu
27 de persoane au decedat în urma unui incendiu izbucnit într-un club din Bucureștifoto: Andreea Voicu

Un incendiu devastator a îndoliat Capitala. Vineri spre sâmbătă (30 spre 31 octombrie) a fost o noapte de groază marca Halloween în adevăratul sens al cuvântului. 27 de oameni au pierit după ce un foc năprasnic a mistuit un club situat în fosta fabrică „Pionierul” din sectorul 4.

Aproape 500 de persoane se aflau în clubul Colectiv de pe strada Tăbăcari, pentru lansarea noului album al trupei rock Goodbye to Gravity. Ceea ce trebuia să fie o megapetrecere de Halloween s-a transformat într-o clipită într-un film horror. Show-ul pirotehnic pregătit de muzicieni a aprins buretele cu care erau căptușiți pereții clubului și în câteva secunde s-au instaurat panica și haosul. 

Imagini video de la fața locului

Filmul și urmările tragediei

  • Incendiul a izbucnit în jurul orei 22.20.
  • Primele echipaje de intervenții în situații de urgență au sosit la fața locului, potrivit primelor declarații ale martorilor, abia în jurul orei 22.40.
  • Au fost transportați la spitalele din Capitală și din împrejurimi în jur de 200 de persoane.
  • Dintre victime, 27 au decedat (potrivit datelor anunțate oficial până sâmbătă dimineață, 31 octombrie, ora 05.00), iar alte 155 au rămas internate pentru intervenții chirurgicale și tratamente.
  • În jurul orelor 00.00, spitalele din Capitală au fost luate cu asalt de rudele răniţilor. Cei care nu au putut lua legătura cu apropiații aflați în club în momentul tragediei au fost nevoiți să umble din spital în spital pentru a-i găsi.
  • Victimele au fost transportate către Spitalul Floreasca (50 de persoane), Spitalul de Arși (27), Spitalul Elias, Spitalul Militar (4), Spitalul Sf. Pantelimon (3), Spitalul Județean Ilfov (1), Spitalul Sf. Ioan (9), Spitalul Bagdasar (24), Spitalul Municipal (25), Spitalul Colțea (7), Spitalul Budimex și Spitalul Grigore Alexandrescu (2).
  •  

Buretele de pe pereți a luat foc și incendiul s-a extins în tot clubul în câteva clipe 


    Arificiile de pe scenă au ajuns pe unul dintre stâlpii din club. Apoi incendiul s-a generalizatfoto: arhiva personală
Arificiile de pe scenă au ajuns pe unul dintre stâlpii din club. Apoi incendiul s-a generalizatfoto: arhiva personală
  • Din cei 25 de pacienți ajunși la Spitalul Municipal, unul a decedat și nouă sunt în stare foarte gravă, pentru că au arsuri ale căilor respiratorii. Dar starea sănătății, în cazul pacienților cu arsuri, se modifică, din păcate, de la o clipă la alta.
  • Majoritatea celor decedați nu au putut fi identificați pe loc și nici în primele ore după producerea tragediei, pentru că nu aveau asupra lor nici un act de identitate.
  • Inspectoratul pentru Situații de Urgență a pus la dispoziția cetățenilor un număr de telefon, pentru informații: 021.206.92.91. Pentru că liniile telefonice s-au blocat în câteva secunde, din cauza sutelor de apeluri primite, a mai fost anunțat un număr 021.313.06.05 - , apoi alte cinci - 021.312.25.47, 021.206.92.83, 021.264.87.04, 021.264.85.25 și 021.206.93.75.
  • Ministrul Apărării a anunțat că „sunt pregătite două avioane, două elicoptere”, în cazul în care este nevoie ca răniții să fie transportați în alte spitale din țară.
  • Medicii și autoritățile au anunțat că există suficiente rezerve de sânge pentru primele intervenții. Totuși, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a făcut un apel umanitar către toți cei care pot și doresc să doneze sânge. Aceștia se pot prezenta începând de sâmbătă, ora 08.00, la Centrul de transfuzie sanguină din Bucureşti, situat pe str. C. Caracaş nr. 2-8, sector 1 (tel.: 031.425.12.30, 031.425.12.31, 031.425.12.32, 031.425.12.33), și la Spitalul Municipal. Pot dona sânge persoanele cuprinse între 18 și 60 de ani și nu au consumat băuturi alcoolice în ultimele 24 de ore.
  • Printre cei 27 de decedați se numără și chitaristul trupei Goodbye to Gravity, care susținea un concert vineri seară (30 octombrie), în Club Colectiv. Vlad Țelea nu a reușit să iasă din clubul cuprins de flăcări. De asemenea, printre răniții care sunt în stare critică se numără și solistul aceleiași trupe, Andrei Găluț. Acesta din urmă are arsuri pe 45 la sută din suprafața corpului, iar medicii rămân rezervați cu privire la șansele lui de supraviețuire.

Clubul avea personal necalificat

Trupa Goodbye To Gravity
Trupa Goodbye To Gravity
  • Clubul a fost controlat acum zece zile, potrivit unui comunicat al primăriei Sectorului 4: „La data de 21.10.2015, inspectorii din cadrul Direcției Inspecție și Control-Serviciul Inspecție Comercială au efectuat un control tematic la operatorul economic sus-menționat care desfășura activitate de alimentație publică, conform Certificatului Constatator eliberat în data de 03.10.2014. În urma verificării, documentelor s-a constatat că societatea deține Acord de Funcționare nr. 3909/14.01.2015 (valabil până la data de 14.01.2016) și Autorizație de Funcționare nr. 369/14.01.2015 (valabilă pe anul în curs). De asemenea, operatorul deține Contract de locațiune nr. 124/30.09.2014 cu valabilitate până la data de 01.10.2017. Urmare a controlului efectuat s-a mai constatat că societatea desfășura activitate de alimentație publică cu personal necalificat în domeniul alimentar, faptă ce ccontravine prevederilor O.G. nr. 99/2000, rep., motiv pentru care a fost sancționată contravențional cu amendă”.
  • Spitalele care nu au putut primi pacienți, pentru că nu au secții de primiri urgențe au contribuit cu ventilatoare necesare îngrijirii răniților. „Se face o echilibrare a numărului de pacienți în spitale, în funcție de necesități. Toate spitalele s-au mobilizat exemplar. Până dimineață vedem câți vor rămâne”, declara la miezul nopții secretarul de stat Raed Arafat.
  • „Au intervenit 11 mașini de pompieri, 28 de mașini de prim-ajutor de la SMURD, 21 de mașini de la Serviciul de Ambulanță, două mașini de terapie intensivă de la SMURD”, a mai spus Raed Arafat.
  • Patronul clubului a început să fie imediat audiat la poliție. El va trebui să explice cum a fost organizat focul de artificii și va trebui să demosntreze că au fost luate toate măsurile de siguranță pentru astfel de cazuri.
  • Anchetatorii anunță că prima ipoteză pe care merg este un incendiu și nu o explozie. A fost deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă.
  • Raed Arafat recunoaște că acest caz este cel mai grav din România: „Este o tragedie fără precedent și este o intervenție fără precedent”.
  • Vicepremierul a convocat la sediul Guvernului României, sâmbătă (31 octombrie), la ora 07.00, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, unde sunt reprezentate toate ministerele și autorități centrale cu competențe în astfel de situații.

Declarațiile martorilor

  • „S-au aprins niște lumânări din acelea de tort, ca de nuntă, de ard. Au aprins niste lumânări ca de tort, două pe o parte, două pe alta. Două s-au stins normal, celelalte două din partea dinspre spre scenă au aprins tavanul. A coborât focul pe stâlp, atunci oamenii au ieșit în panică, ne-am grăbit către ieșire, după care s-a întâmplat o vâlvătaie enormă, a ars tot tavanul. Am simțit o căldură năprasnică, m-am ferit, am avut noroc că am avut o sticlă de bere în mână, am vărsat-o pe mine și în acest fel, iată-mă, trăiesc. (Ultimele imagini pe care mi le amintesc sunt, n.r.) cățărându-mă pe oameni și încercând să ies afară”, povestește un alt martor rănit ușor, potrivit Digi 24,.
  • „Focul a pornit de la nişte artificii. S-a extins pe stâlpul clubului după care a luat foc totul. Uşa de evacuare - era doar una singură deschisă, celalaltă era blocată. S-au călcat în picioare. Au spart uşa. În 20 de minute a venit primul echipaj de poliţie. După care au venit pompierii. Au intrat cu măştile de oxigen înăuntru şi au băgat cam o linie la 30 de minute. Explozie nu a fost, dacă era explozie muream cu toţii”, a povestit un martor al tragediei, pentru Digi 24.

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj pe pagina sa oficială de Facebook

„Sunt cutremurat și profund îndurerat de tragicul eveniment care s-a produs în această seară în centrul Capitalei. Este un moment foarte trist pentru noi toți, pentru națiunea noastră și pentru mine personal. În aceste momente dureroase, îmi exprim întreaga compasiune și solidaritate față de familiile celor afectați de această tragedie. Totodată, asigur familiile afectate de acest eveniment zguduitor de întregul sprijin al celor implicați în operațiunile de salvare și îi rog să aibă încredere că instituțiile responsabile depun toate eforturile pentru ca efectele catastrofei să fie cât mai limitate. Vă chem pe toți să fim alături de familiile îndurerate și să dăm dovadă de solidaritate și de compasiune”, a scris Klaus Iohannis pe rețeaua de socializare.

Concert Goodbye to Gravity în Colectiv

Arificiile de pe scenă au ajuns pe unul dintre stâlpii din club. Apoi incendiul s-a generalizat
Arificiile de pe scenă au ajuns pe unul dintre stâlpii din club. Apoi incendiul s-a generalizat

Vineri seară (30 octombrie), în club era programat un concert de lansare de album a trupei Goodbye to Gravity (compusă din Andrei Galut - vocalist, Alex Pascu - bass, Vlad Telea - chitară, Mihai Alexandru - chitară și Bogdan Laviniuș - tobe). La eveniment s-au folosit efecte de lumini şi dispozitive pirotehnice. În public s-ar fi aflat aproape 500 de persoane.


    Trupa Goodbye To Gravity a pregătit show-ul pirotehnic cu mult timp înaintefoto: arhiva personală
Trupa Goodbye To Gravity a pregătit show-ul pirotehnic cu mult timp înaintefoto: arhiva personală

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net