FOTOREPORTAJ Țăran la piață în vremea pandemiei. Piața Obor s-a reinventat după noile reguli

Ultima actualizare:

    Fotografii realizate joi, 9 aprilie, în Piața Obor din Bucureștifoto: Mihai Ionescu
Fotografii realizate joi, 9 aprilie, în Piața Obor din Bucureștifoto: Mihai Ionescu

În toată România producătorii de legume au declanșat o cursă contracronometru pentru a-și vinde produsele. Piața Obor este una dintre puținele deschise acum, așa că, ieri, toate cele 800 de tarabe erau ocupate. Zecile de bucureșteni încercau să țină și distanța sanitară, dar să se și târguiască, în goana după chilipirul visat.

Vremea frumoasă și recolta spectaculoasă a făcut producătorii agricoli să viseze la câștiguri frumoase. De frica coronavirusului ucigaș, edilii au închis însă majoritatea piețelor, iar în cele care au rămas deschise tarabele sunt ocupate de la primele ore ale dimineții. Reprezentanții producătorilor agricoli au cerut Ministerului Agriculturii să convingă Ministerul de Interne să semneze o Ordonanță Militară care să oblige primarii să redeschidă piețele, ceea ce s-a și întâmplat.


    foto: Mihai Ionescu
foto: Mihai Ionescu

”Nu este normal să fie deschise magazinele mici de cartier și piețele să fie închise, mai ales că spațiile sunt mult mai generoase”, a luat partea producătorilor agricoli ministrul Adrian Oros.

Unul dintre locurile unde oamenii pot să-și vândă marfa este cea mai mare piață din România, cea din Oborul bucureștean.

Producători din Ilfov, Giurgiu, Dâmbovița, Prahova, Ialomița, Călărași, Argeș, Alba, Dolj, Buzău, Vrancea umpluseră ieri tarabele cu munți de salată sau ridichi, de morcovi sau leuștean, de ceapă sau castraveți. ”Hai la legume proaspete că te văd că-ți place mâncarea”, strigă reporterului Click! din spatele unei tarabe, duduia Florica din Sineștii de Ialomița.


    foto: Mihai Ionescu
foto: Mihai Ionescu

Începe să turuie prețurile, încercând să ne transforme din privitori în cumpărători. ”Castraveții sunt 5,90 lei, ardeiul gras între 5 și 7 lei, varza 5 lei, urzicile 8 lei, vinetele 5,90 lei. Legătura de mărar este un leu, la fel și ceapa, iar usturoiul îl dau cu 1 leu jumate”, zice țăranca adăugând că sunt culese cu mâna ei. 

Vremurile au schimbat și modul în care vinde țăranul la tarabă. Majoritatea au ecrane de plastic de protecție astfel încât cuplul cumpărător-producător să nu poată schimba fluide aducătoare de boală și durere. Administratorii pieței au montat din loc în loc semne pentru ca oamenii să păstreze distanța de siguranță, dar cine stă să măsoare sau să păstreze cei 1,5 metri?


    foto: Mihai Ionescu
foto: Mihai Ionescu

”Încercăm să păstrăm distanța și să protejăm copiii, dar să ne și facem treaba, că de aia am ieșit din casă. Cumpărăm repede și plecăm acasă”, ne spune Ioan Dinu, în timp ce potrivește cu duioșie masca pe fața micuțului Mario de șapte ani. Piața Obor este deschisă de luni până sâmbătă de la 8.00 la 18.00 și duminica între orele 8.00-16.00. 

Citește și:

Covid-19. Cum dezinfectăm fructele, legumele și alimentele ambalate ca să ne protejăm de infecția cu coronavirus

Fructele și legumele neambalate pot transmite noul coronavirus? Ce răspunde Ministerul Sănătății

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net