Investigații gratuite! Câți bucureșteni sunt suspecți de cancer de colon, în urma programului Primăriei Capitalei

Ultima actualizare:

    117 bucureșteni au aflat, în șase luni, în urma testelor, că ar putea avea cancer colorectal
117 bucureșteni au aflat, în șase luni, în urma testelor, că ar putea avea cancer colorectal

Lupta cu cancerul este inegală. Puțin bolnavi reușesc să se vindece. Tocmai de aceea, mai bine previi decât să tratezi! Anul trecut, Primăria Capitalei a demarat un program, prin intermediul căruia bucureșteni, de peste 55 ani, au aflat dacă suferă de cancer colorectal. Iată câți sunt suspecți de teribila maladie!

”Învinge cancerul colorectal. Un test pentru viață!” Așa se numește programul Primăriei Capitalei, demarat, anul trecut, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București (CSMB).

Este singurul, la nivel național, început de o autoritate publică și și-a propus să le ofere investigații gratuite celor care locuiesc în București și au peste 55 de ani. 

Înainte de a primi testele FIT acasă, bucureștenii, de peste 55 de ani, au participat la sesiuni de informare
Înainte de a primi testele FIT acasă, bucureștenii, de peste 55 de ani, au participat la sesiuni de informare

Primăria nu a fost singură în acest demers pentru viață, ci ajutată de Neolife Medical Center, care a pus la dispoziție testele imunochimice medical FIT.

În perioada septembrie 2019-martie 2020, acestea au ajuns la 947 de persoane. În urma rezultatelor transmise către clinică, 117 pacienți sunt suspecți că suferă de cancer colorectal și au intrat într-un program de investigații amănunțite și chiar de tratament.

Alexandra Dobre, directorul CSMB:”Pacienții au continuat investigațiile”

”De la bun început, pacienții au fost informați cu privire la etapele desfășurării acestui proiect. După efectuarea testelor și primirea rezultatelor, cei care a prezentat suspiciuni au continuat, sub îndumarea specialiștilor de la Neolife, investigațiile necesare, pentru a se ajunge la un diagnostic final”, a declarat Alexandra Dobre, directorul CSMB.

Alexandra Dobre, directorul CSMB, este nelipsită de la activitățile pe care Centrul le organizează pentru seniori
Alexandra Dobre, directorul CSMB, este nelipsită de la activitățile pe care Centrul le organizează pentru seniori

Din cauza pandemiei de coronavirus, programul Primăriei Capitalei, de depistare a cencerului de colon și rect, a fost suspendat, dar autoritățile promit că va fi reluat.

”Învinge cancerul colorectal. Un test pentru viață!” va fi reluat

Salvează multe vieți și o arată chiar statisticile, de la nivel mondial. În țările unde există o testare în masă a populației, cu vârsta cuprinsă între 50 -74 ani, sunt salvate anual 3,7 milioane de oameni. Află din timp că sunt bolnavi și reușesc să se vindece. 

De altfel, cancerul colorectal este extrem de perfid. Nu dă semne decât atunci când este în stadiu avansat, astfel că se află pe locul doi în topul celor mai frecvente cauze de deces, după cancerul pulmonar.

În ierarhia celor mai frecvente cancere cel de colon și rect este pe locul 3, cu 1,8 milioane de noi cazuri, pe an, la nivel global.

Iar Europa încearcă să se lupte cu povara grea numită cancer.

Astfel că  Digestive Cancers Europe a început campania de promovare a screening-ului pentru depistarea cancerului colorectal. Ea este derulată în România de Asociația Sănătate pentru Comunitate, partenerul CSMB.

Organizația s-a alăturat campaniei europene care promovează screening-ul cancerului colorectal pentru toate persoanele de peste 55 de ani și a promovat petiția pentru introducerea screening-ului pentru cancerul colorectal la nivelul întregii UE.

La nivel național se dorește introducerea testării FIT în Ghidul de Screening pentru cancerul colorectal. Recent, Consiliul European a stabilit ca obiectiv testarea a 65% din populația de 50 de ani. Studiile au arătat că boala apare după această vârstă.

Factori de risc pentru cancerul colorectal

Oamenii de știință susțin că stilul de viață pe care-l ducem are o legătură foarte importantă în dezvoltarea cancerului colorectal.

Contează ce mâncăm, cât mâncăm, greutatea pe are o avem, dacă facem sau nu exerciții fizice.

Iată care factori ce influențează maladia secoului!

  • obezitatea si supraponderea;
  • lipsa de activitate fizică;
  • anumite tipuri de diete. O dieta bogată în carne roșie (de vita, porc, miel sau ficat) și carne procesata (mezeluri, hot-dog) poate crește riscul de cancer colorectal. La fel carnea gătită la temperaturi foarte ridicate. În schimb, dietele bogate în legume, fructe și cereale integrale  ne ajută să dezvoltăm boala;
  • fumatul;
  • consumul excesiv de alcool.

Citește și: 

https://www.click.ro/vedete/romanesti/rona-hartner-operata-de-tumora-la-colon-fost-o-interventie-complicata

https://www.click.ro/news/national/monica-pop-marturisiri-despre-cancerul-care-i-recidivat-nu-cred-vindecari-miraculoase

https://www.click.ro/vedete/romanesti/catalin-botezatu-slabit-14-kg-dupa-operatia-la-colon-ce-tratamente-face-acum

https://www.click.ro/romanesti/romanesti/tantareanu-m-am-vindecat-plec-vacanta-munti

image
image
image
image
image
image
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net