Metroul din Drumul Taberei, gata în iunie 2020?

Ultima actualizare:

    Premierul Ludovic Orban și ministrul Transporturilor au luat-o pe jos între stațiile Râul Doamnei și Brâncuși
Premierul Ludovic Orban și ministrul Transporturilor au luat-o pe jos între stațiile Râul Doamnei și Brâncuși

”Mai sunt probleme la patru staţii de metrou”. Afirmaţia aparţine premierului Ludovic Orban şi a fost făcută pe şantierul magistralei 5 de metrou. Şeful Guvernului a anunţat că lucrările vor fi gata în luna iunie 2020.

Premierul Ludovic Orban şi ministrul Transporturilor Lucian Bode s-au plimbat prin subteran între staţiile Râul Doamnei şi Constantin Brâncuşi. “Contractul pe structură, început în 2011, trebuia finalizat în anul 2014, iar în prezent este finalizat în proporţie de 95%, contractul pe finisaje început în anul 2015 şi care trebuia terminat în doi ani este gata în proporţie de 73%, iar cel pe automatizări este depus proiectul tehnic şi executantul are termen de şase săptămâni”, a prezentat ministrul Bode stadiul lucrărilor. Premierul Orban a anunţat când va fi gata în sfârşit magistrala 5. “Conform celor discutate cu conducerea Metrorex, metroul poate fi dat în folosinţă anul viitor, aproximativ în luna iunie. Astea sunt angajamentele luate de constructori”, a promis Orban.

Orban a anunțat că stațiile sunt finisate în procent de 73 la sută
Orban a anunțat că stațiile sunt finisate în procent de 73 la sută

Premierul a făcut însă şi o afirmaţie ciudată, prin care s-a spălat pe mâini de eventualele nerespectări ale termenului. “Dacă nu se finalizează la termen nu va fi în nici un caz răspunderea actorilor instituţionali ai beneficiarilor, ci pur şi simplu o proastă organizare”, a declarat premierul. Întrebat de ce se tot amână finalizarea lucrărilor la staţiile de pe magistrala 5, Orban a explicat că au fost probleme la patru staţii:“Au existat probleme de diferite naturi la staţia Parcul Drumul Taberei unde au fost necesare lucrări de deviere, unde am înţeles că a existat o întârziere din cauza imposibilităţii de a avea acces la Parcul Drumul Taberei care era în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene. De asemenea mai e o problemă tehnică legată de coborârea nivelului pânzei de apă freatică între staţia Parcul Drumul Taberei şi Drumul Taberei. De asemenea, trebuie finalizate lucrările la staţia Eroilor şi la staţia Academia Militară, unde sunt necesare şi lucrări de altă natură”. 

Ministrul Bode a explicat şi stadiul litigiului financiar dintre constructor şi Metrorex. ”Noi mai avem de plătit 63 de milioane de lei, conform unei decizii definitive şi irevocabile a instanţei. Îi vom achita şi proiectul merge înainte”, a declarat Bode.

Referitor la Magistrala 5, au curs promisiunile mincinoase:

  • Pe 20 septembrie 2018, ministrul Transporturilor Lucian Şova susţinea că în martie 2019 se va putea circula cu metroul pe Magistrala 5.
  • Pe 15 iunie 2019, primarul sectorului 6, Gabriel Mutu, spunea că îşi va deschide un birou în proximitatea şantierului Magistralei 5, pentru a se asigura că lucrările vor fi gata în decembrie 2019.
  • Pe 2 iulie 2019, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a promis că pe Magistrala 5 de metrou, Drumul Taberei – Pantelimon, se va circula în luna decembrie a acestui an. 
  • Pe 13 septembrie 2019, Gabriela Firea promitea şi ea că Magistrala 5 va fi gata până la sfârşitul anului.

În ce hal arată staţia Griviţa!

Pereții stației sunt plini de mucegai
Pereții stației sunt plini de mucegai

Nu avem şanse prea curând să vedem noi magistrale de metrou, iar cele vechi sunt lăsate de izbelişte. În staţia Griviţa, pereţii se cojesc, sunt mucegăiţi şi inundaţi la fiecare ploaie, arată digi24.ro. „De 8 ani stăm aici, aşa e, anul ăsta s-a reparat acoperişul, văd că nu a mai plouat. Când ploua, ploua pe pereţi”, povesteşte o locuitoare a cartierului. „E groaznic , pe vremea noastră era altfel...Nu-ţi era frică, era curat, era foarte bine”, spune o femeie mai în vârstă.Staţia a fost inaugurată în 2000. Când ajungi în subteran, pare că în 19 ani nu s-a făcut nici o reparaţie.

Bărbat lovit de tavanul căzut în staţia de metrou Universităţii

În lipsa investițiilor, stațiile de metrou au devenit zone în care coboară cine vrea, dar scapă cine poate. Ultimul incident s-a petrecut în stația Universității ieri, în jurul orei 16.53. În timp ce cobora pe peron cu scara rulantă, un călător de 47 de ani s-a trezit în cap cu o placă de sticlă din tavan. Norocul lui că purta o șapcă pe cap. Cu toate acestea, bărbatul a fost umplut de sânge și s-a ales cu capul spart. La fața locului a venit un echipaj SMURD care i-a acordat primul ajutor. “Călătorul accidentat a fost găsit în stare conştientă, cu o plagă uşoară la nivelul capului şi a fost transportat la Spitalul Universitar. La nivelul Metrorex se va constitui o comisie”, au reacționat reprezentanții Metrorex.

image
image
image
image
image
image
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net