Ministrul Sănătății, despre cauza incendiului cu 5 morți de la Matei Balș: „Sunt două piste”. Ipoteza pompierilor

Ultima actualizare:

    Vlad VoiculescuFoto: Arhiva Click!
Vlad VoiculescuFoto: Arhiva Click!

Un incendiu de proporții s-a produs la Institutul ”Matei Balș” din Capitală în dimineața zilei de vineri, 29 ianuarie. 120 de pacienți au fost evacuați, întreaga clădire a fost afectată, trei persoane au murit carbonizate, iar una nu a răspuns manevrelor de resuscitare și a fost declarată decedată la scurt timp. Ce a declanțat incendiu, potrivit primelor piste ale pompierilor.

Institutul Matei Balș din Capitală a ars în zorii zilei de vineri, 29 ianuarie. 120 de pacienți, toți diagnosticați cu coronavirus, în forme medii și severe, au fost evacuați din spital. Întreaga clădire a fost afectată de focul mistuitor, iar trei persoane au murit carbonizate, înainte de intervenția pompierilor.  O a patra a decedat după ce nu a răspuns manevrelor de resuscitare efecutate de către medici. A cincea persoană decedată a fost găsită carbonizată în baie. 

De la “Matei Balş” au fost evacuate, în primă fază, aproximativ 44 de persoane către Spitalele de urgenţă Floreasca, Universitar, “Sfântul Ioan” şi “Sfântul Pantelimon”. 

Se pare că incendiul ar fi început la parterul spitalului, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență București a declanșat imediat Planul Roșu de intervenție. Potrivit primelor informații, la spital se aflau la ora declanșării incendiului peste 100 de persoane. “La momentul la care ştim care este cauza o să vină cu rezultatele. La acest moment, nu vom da speculaţii, bănuieli”, a declarat Raed Arafat. O pistă a pompierilor este o sursă alternativă de încălzire, o aerotermă, care ar fi declanșat incenddiul, însă această ipoteză nu a fost confirmată momentan. 

„Momentan nu este clar. Vin de la Matei Balş am văzut clădirea. Evident că a fost un incendiu violent. (...) Sunt 2 piste: o problemă punctuală, o greşeală individuală (...) datoria noastră este să ne uităm la greşelile de sistem. Aştept să văd rapoartele de control care s-au făcut, am cerut toate aceste rapoarte din ultimele 6 luni”, a declarat Ministrul Sănătăţii.

Reacția dr. Adrian Streinu Cercel, fostul manager al Institutului "Matei Balș"

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a declarat că avizele Institutului “Matei Balş” “sunt în ordine, ultima linie de oxigen fiind montată în decembrie”. “Din păcate, toţi pacienţii care sunt internaţi COVID au nevoie de oxigen şi evident erau şi cuplaţi la oxigen. (...) Tot ce se internează în “Matei Balş” reprezintă pacient mediu spre sever sau critic”, a afirmat fostul manager al Institutului.

Dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul incendiului de la Institutul "Matei Balș"

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în cazul incendiului de la Institutul Matei Balş din Capitală, soldat cu moartea a patru pacienţi. Procurorii se află deja la faţa locului şi au început cercetările, potrivit reprezentanţilor Parchetului.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net