Miting pentru eliberarea lui Protasevich, duminică, în București

Ultima actualizare:

    Roman Protasevici, în centrul de detenție de la Minsk, bătut dar obligat să spună că totul este perfect legalSursa foto: captura Twitter
Roman Protasevici, în centrul de detenție de la Minsk, bătut dar obligat să spună că totul este perfect legalSursa foto: captura Twitter

Cazul jurnalistului Roman Protasevich, pentru capturarea căruia autoritățile din Belarus au deturnat un avion cu pasageri, a revoltat o lume întreagă. UE a impus sancțiuni pentru Belarus, iar o delegație a României în Parlamentul European a propus statelor membre ca toate străzile pe care se află ambasade ale Republicii Belarus să fie redenumite cu numele jurnalistului. În plus, pe rețelele de socializare, românii s-au mobilizat pentru un protest în stradă.

„Într-o țară care știe prea bine ce înseamnă să nu poți fi liber, chemăm jurnaliștii și societatea civilă să fie solidari cu cei aflați acum în pericol pentru că au vorbit despre lupta pentru libertate din Belarus. Duminică 30 mai, de la ora 19:00 în fața Ambasadei Republicii Belarus în România, le transmitem împreună cetățenilor belaruși că nu sunt singuri în lupta lor pentru democrație și cerem libertate pentru Roman Protasevich și Sofia Sapega (n.r. iubita lui)”, au anunțat mai multe ONG-uri din România, care au creat pe Facebook evenimentul „Free Roman Protasevich și Sofia Sapega”. Peste 300 de persoane s-au anunțat până acum interesate să participe.

Primarul vrea să schimbe denumirea străzii pe care se află ambasada

De altfel, ambasada Republicii Belarus din România este în vizorul românilor și altfel. Primarul sectorului 1, Clotilde Armand, vrea să schimbe denumirea străzii pe care se află ambasada din Strada Tuberozelor în strada Roman Protasevich, astfel încât toată corespondența ambasadei ar conține automat, pe toate înscrisurile, numele jurnalistului. „De asemenea, diplomații ar avea numele lui Roman Protasevich imprimat pe cărțile lor de vizită”, scrie Clotilde Armand, care a făcut deja demersuri către Primăria Capitalei pentru schimbarea denumirii străzii.

Ideea, având la bază propunerea profesorului Andrei Oișteanu, s-ar putea aplica și în alte state din Europa. Delegația USR PLUS din Parlamentul European a propus miercuri reprezentanților statelor membre ca străzile pe care se află ambasadele Republicii Belarus să fie redenumite, simbolic, cu numele jurnalistului. „Un astfel de răspuns european coordonat şi unit ar da un semnal puternic regimului de la Minsk că Uniunea Europeană şi statele sale membre nu ignoră acest incident”, se arată în comunicatul trimis miercuri către reprezentanțele statelor membre UE.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net