N-ai vinietă Oxigen? Iei 2.000 de lei amendă!

Ultima actualizare:

    Primăria Capitalei a decis: de la 1 ianuarie 2020, şoferii maşinilor cu normă de poluare sub Euro 4 trebuie să plătească o taxă pentru a putea circula în Bucureşti
Primăria Capitalei a decis: de la 1 ianuarie 2020, şoferii maşinilor cu normă de poluare sub Euro 4 trebuie să plătească o taxă pentru a putea circula în Bucureşti

Gata, e oficial ! De la 1 ianuarie 2020, maşinile care au norme de poluare sub Euro 4 vor putea circula în Capitală doar dacă vor plăti o taxă numită vinieta Oxigen, iar maşinile sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul oraşului. Proprietarii de vehicule Euro 4 vor plăti vinieta Oxigen de la 1 ianuarie 2021.

Proiectul controversat prin care Primăria Capitalei vrea să reducă poluarea pe străzi a fost adoptat ieri de ”Parlamentul” Capitalei cu voturile majorităţii PSD-ALDE-PMP. Potrivit documentului, în centrul Capitalei a fost delimitată o zonă specială, care a primit numele Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), unde vor fi aplicate restricţii. 

Începând cu 01.01.2020, accesul autovehiculelor cu masă totală maximă autorizată mai mică de 5 tone pe arterele din Bucureşti este restricţionat zilnic, de luni până vineri, cu excepţia sărbătorilor legale, în intervalul 7.00-22.00, în funcţie de normele de poluare pe care le respectă autovehiculul.

Pentru maşinile cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 şi Euro 2, accesul este interzis în Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului, fiind permis pentru restul arterelor din Bucureşti numai în urma achiziţionării unei viniete electronice Oxigen. Pentru cele cu norma de poluare Euro 3 şi Euro 4, accesul este pemis pe toate străzile municipiului Bucureşti, numai în urma achiziţionării unei viniete electronice Oxigen.

În sfârşit, maşinile electrice, hibride sau cele cu norma de poluare Euro 5 şi Euro 6 au acces fără restricţii pe toate arterele. Restricţia pentru Euro 4 se aplică din 2021, graţie unui amendament propus de edilul-şef al Capitalei, Gabriela Firea. Potrivit unui alt amendament aprobat în şedinţa CGMB, maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2 nu vor mai avea voie deloc în Bucureşti de la 1 ianuarie 2022, iar pentru cele Euro 3, restricţia e valabilă din 2024.

Acelaşi amendament prevede că sunt exceptate de la plata vinietei scuterele şi motocicletele, dar şi autovehiculele cu normă de poluare Euro 3 care funcţionează cu GPL. Şoferii care circulă fără vinieta corespunzătoare vor lua amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei.

Vinietele Oxigen se vor putea achiziţiona online, din benzinării, prin SMS sau aplicaţii online ale Primăriei Capitalei, care vor fi realizate special în acest scop. De prevederile legii sunt scutite vehiculele instituţiilor de stat sau ale persoanelor cu dizabilităţi.  

Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului

Este situată în perimetrul delimitat de Piaţa Victoriei - Bulevardul Iancu de Hunedoara - Şoseaua Ştefan cel Mare - Strada Polonă  - Strada Mihai Eminescu - Strada Traian - Bulevardul Nerva Traian  - Bulevardul Gheorghe Şincai - Strada Lânăriei - Calea Şerban Vodă - Bulevardul Mărăşeşti -  Strada Mitropolit Nifon  - Bulevardul Libertăţii-  Calea 13 Septembrie  - Şoseaua Pandurilor-  Şoseaua Cotroceni - Splaiul Independenţei - Strada Ştirbei Vodă  - Strada Berzei - Strada Buzeşti - Piaţa Victoriei.

image
image
image
image
image
image
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net