Noi moaște într-un lăcaș de cult din București. La Biserica Mavrogheni au fost depuse rămășițele Sfântului Andrei Șaguna

Ultima actualizare:

    Patriarhul Daniel a sfințit racla cu moașteFoto: Ziarul Lumina / Ștefan Sfarghie
Patriarhul Daniel a sfințit racla cu moașteFoto: Ziarul Lumina / Ștefan Sfarghie

Biserica „Izvorul Tămăduirii” – Mavrogheni a primit la sfârșitul săptămânii trecute un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Racla a fost sfințită de Patriarhul României în Paraclisul Reședinței Patriarhale și este așezată spre cinstire în Biserica Mavrogheni. Până acum 16 biserici din București adăpostesc moaște ale diferiților sfinți.

Racla a fost realizată din argint, la Atelierele Patriarhiei Române. Ea conține reprezentări ale sfântului și ale evenimentelor din viața lui.”Această lucrare deosebit de frumoasă din punct de vedere artistic este şi un simbol al jertfei credincioşilor, care au contribuit la confecţionarea ei prin susţinerea financiară”, a precizat Patriarhul Daniel la slujba de sfințire.

De ce este cinstit Sfântul Andrei Șaguna în 30 noiembrie?

Patriarhul Daniel a explicat la sfințirea raclei cu moaște cum și de ce a fost declarat sfânt mitropolitul Andrei Șaguna.”Sfântul Andrei Șaguna a trecut la Domnul în 28 iunie 1873, dar noi am propus atunci când el a fost canonizat, în 2011, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca să fie pomenit în aceeași zi cu Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, De ce? Pentru că și păstorirea sa în Transilvania a fost un apostolat, o misiune pe planuri multiple, cu realizări deosebite”, a declarat patriarhul Bisericii Ortodoxe Române c onform basilica.ro.

Andrei Șaguna a fost canonizat pentru evalvia și erudiția sa
Andrei Șaguna a fost canonizat pentru evalvia și erudiția sa

Cine este Sfântul Andrei Șaguna

Sfântul Andrei Șaguna a fost episcop din 1848 până în 1864, apoi mitropolit, din 1864 până în 1873. Sfântul a fost arhipăstor în vremuri grele când trebuia afirmată identitatea și ridicată demnitatea românilor din Transilvania”.”Marele Mitropolit a îmbinat evlavia cu munca și înțelepciunea cu o credință puternică și cu o cultură vastă și solidă”.”A fost un bun predicator, un cărturar, un om foarte disciplinat, organizat și cu viziune”, a adăugat Patriarhul amintind că Sf. Andrei a înființat peste 500 de școli în Transilvania, dar și un ziar(nr. Telegraful Român), care a apărut fără întrerupere până în prezent. A fost un om sobru, smerit, un om al echilibrului și al păcii”, a adăugat patriarhul potrivit sursei citate.

Biserica Mavrogheni este situată lângă Muzeul Țăranului Român și are hramul Izvorul Tămăduirii
Biserica Mavrogheni este situată lângă Muzeul Țăranului Român și are hramul Izvorul Tămăduirii

Povestea Bisericii Mavrogheni din București

Situată lângă Muzeul Țăranului Român, pe strada Monetăriei 4, sectorul 1, biserica este ctitorită de domnitorul Nicolae Petru Mavrogheni (1786-1790). Lăcașul de cult a fost construit în cursul anului 1787, primind, încă de la întemeiere, hramul”Izvorul Tămădurii”, la fel ca şi cişmeaua care fusese şi ea pusă sub ocrotirea „Născătoarii de Dumnezeu şi pururi Fecioarei Marii”. Biserica”Izvorul Tămăduirii” Mavrogheni a suferit atât de multe avarii de –a lungul timpului încât au fost realizate lucrări de refacere și consolidare care au modificat arhitectura inițială. Astăzi, doar catapeteasma mai amintește de lăcașul de odinioară, construit în stil baroc.

Citiți și

Poftiți de vă închinați! Unde se află moaştele celor mai importanţi sfinţi din România

Calendar ortodox 2019, 30 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Apostol Andrei; Sfântul Andrei Şaguna, mitropolitul Ardealului

image
image
image
image
image
image
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net