Nu-ți face planuri pentru duminică! Vino să vezi păsările din Văcărești!

Ultima actualizare:

    Parcul Natural Văcărești este o oază de liniște. Foto: Dorin Constanda
Parcul Natural Văcărești este o oază de liniște. Foto: Dorin Constanda

Temperaturi de vară, pomi înfloriți, cântec de păsărele. Acum te poți bucura de toate astea la un loc, duminică, de Ziua Păsărilor. Ornitologii români îi invită pe toți iubitorii de natură la prima ieșire în grup din acest an în Parcul Natural Văcărești pentru o sesiune de recunoaștere a faunei acestei oaze de verdeață din Capitală.

Societatea Ornitologică Română (SOR) și Administrația Parcului Natural Văcărești ne propun o sesiune de birdwatching în inima Parcului Natural Văcărești. Bucureștenii care vor să iasă în natură duminică sunt sfătuiți să aleagă singurul parc natural urban din România. Ziua Păsărilor e sărbătorită în fiecare an la 1 aprilie, însă în 2018 vremea nu a permis organizarea unor ieșiri în natură. Duminică, însă, acest lucru e posibil, iar organizatorii turului ghidat vor ca toți participanții să învețe să recunoască speciile comune din Văcărești, pe care le pot întâlni și aproape de casele lor. Totodată, oamenii vor învăța și cum le pot ajuta – de la tipul de hrană preferat de păsări la cum se construiește și se amplasează corect un cuib.

„Toată lumea știe cum arată o coțofană, dar nu toți știu că specia asta își construiește cuiburi cu acoperiș. Am auzit cu toții ceva despre o pitulice, dar puțini reușesc să o vadă sau să o recunoască după tril. Anul acesta vom avea ghizi care se vor ocupa special de identificarea păsărilor cu ajutorul sunetelor. Ne ajută vicepreședintele SOR - Florin Chirilă, cel mai tânăr biolog din departamentul de conservare al SOR – Dani Drăgan, biologul Paul Țibu și colegul Silviu Panțâru de la sucursala bucureșteană a SOR. Ne propunem să ne distrăm alături de oameni, să îi facem să se reconecteze la natură, să le arătăm că Bucureștiul are mai multe păsări decât ciorile, porumbeii și vrăbiile de care știm cu toții”, a declarat Ovidiu Bufnilă, responsabilul de comunicare al SOR.


    Măcăleandrul e o prezență comună în Parcul Văcărești
Măcăleandrul e o prezență comună în Parcul Văcărești

Tururile ghidate sunt gratuite pentru toată lumea și încep la ora 8.00 dimineața. Participanții sunt așteptați la intrarea în Parcul Natural Văcărești de lângă complexul Asmita Gardens. De aici sunt preluați de voluntarii și de membrii sucursalei bucureștene a SOR și de rangerii PNV. Cei care doresc să participe la tur sunt rugați să se echipeze corespunzător: binoclu, pantaloni lungi, bocanci sau pantofi de teren, șepci sau pălării, cremă de soare. Un tur durează între 60 și 80 de minute și parcurge traseul amenajat de rangerii parcului în proiectul „Păsările Orașului”, proiect realizat cu sprijinul unei companii de electricitate. Se pleacă de la intrarea principală din sit, se merge pe lângă hrănitori, cuiburi, hide-ul fotografilor și noul foișor.


    Pentru a reuși fotografii ca aceasta trebuie să stai uneori câteva zile. Foto: Helmut Ignat
Pentru a reuși fotografii ca aceasta trebuie să stai uneori câteva zile. Foto: Helmut Ignat

„În urma proiectului Păsările Orașului, pe care l-am derulat cu susținerea companiilor Enel, păsările au beneficiat de hrănitori pe timp de iarnă și de mai multe cuiburi artificiale în parc. Oamenii beneficiază acum de un foișor de unde pot urmări paradele nupțiale la păsările de apă, dar și de panouri informative cu speciile cel mai des întâlnite la noi în sit”, a spus Vlad Cioflec, rangerul pasionat de birdwatching din Parcul Natural Văcărești.  

image
image
image
image
image
image
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net