Prefectul Capitalei: ”Medicii și asistenții din școli și grădinițe, trimiși în spitale Covid”. Cadrele medicale sunt revoltate

Ultima actualizare:

    Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, vrea să detașeze medici și asistente de la școli și grădinițe
Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, vrea să detașeze medici și asistente de la școli și grădinițe

Capitala ar urma să intre în scenariul roșu, astfel că școlile și grădinițele vor fi închise. Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a spus că, atât timp cât copiii vor învăța online, medicii și asistenții din școli și grădinițe vor trimiși în spitale Covid-19, care tratează pacienți infectați. Reprezentanții acestor cadre medocale atrag atenția că asistența medicală într-un spital Covid le depășește competențele profesionale și pot intra sub incidența malpraxisului.

Astăzi, 19 octombrie, la ora 15.00, se întrunește Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, care va decide dacă Capitala va intra în scenariul roșu iar unitățile de învățământ vor fi închise.

În această situație, prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunțat că medicii și asistenții de la școlile și grădințele în scenariu roșu vor fi detașați la spitalele care tratează pacienți cu coronavirus.

11 cadre medicale din rețeaua școlară au fost mutate deja la DSP București, pentru a ajuta la anchete epidemiologice.

Deși, nu sunt instruiți pentru asemenea activitate.

Cadrele medicale spun că ele sunt pregătite pentru a se ocupa de sănătatea copiilor, nu pentru a trata pacienți cu Covid-19
Cadrele medicale spun că ele sunt pregătite pentru a se ocupa de sănătatea copiilor, nu pentru a trata pacienți cu Covid-19

În ceea ce privește detașarea în spitale, surse din cadrul Administrației Spitalelor București au declarat pentru Click! faptul că instituția nu a primit nici o hârtie oficială în acest sens.

Cadrele medicale sunt revoltate că ar putea ajunge să îngrijească infectați, având în vedere că nu au pregătirea necesară și se consideră carne de tun.

Medic din rețeaua școlară: ”Dacă vom ajunge acolo ne vom infecta pe capete”

”Noi avem în atenție copiii. Nu suntem infecționiști, epidemiologi, cadre de terapie intensivă. Este clar că dacă vom ajunge acolo ne vom infecta pe capete, iar când se vor redeschise unitățile de învățământ va fi criză de personal medical aici. Și așa, suntem puțini”, ne-a spus revoltat un doctor de medicină școlară.

Cât timp școlile și grădinițele au fost deschise, cadrele medicale au făcut triajul epidemilogic în rândul celor mici: în special, le-au luat temperatura și i-au ținut sub observație, în cazul în care apăreau simptome care să indice o posibilă infectare cu coronavirus.  

Scrisoare deschisă către premier: ”Nu suntem infecționiști” 

Societatea medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri au trimis o scrisoare deschisă către premier și ministrul Sănătății, prin care atrag atenția că medicina școlară este pusă în pericol de către prefectul Capitalei. 

”Anunțul referitor la detașarea asistenților și medicilor din cabinetele școlare în spitale Covid, pe perioada de 14 zile, în care școlile ar funcționa online, ni se pare îngrijorător. Aceștia sunt specialiști de medicină de familie, nu sunt medici infecționiști. Asistența medicală într-un spital Covid le depășește competențele profesionale și pot intra sub incidența malpraxisului. În plus, reîntoarcerea în școli reprezintă un factor de risc pentru colectivitatea în care își desfîșăară activitatea. Înțelegem lipsa de personal, dar considerăm că medicina școlară nu poate suplini tot deficitul de personal din siseul medcal românesc. Nu putem fi și epidemiologi, și infecționiști, și să asigurăm menținerea stării de sănătate a colectivităților copiilor”, au transmis reprezentanții cadrelor medicale. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net