Toate locurile ATI Covid din București sunt ocupate. «Vin tineri nevaccinați, cu forme severe»

Ultima actualizare:

    Polonia şi Slovenia se oferă să ajute România în criza COVID-19foto: Shutterstock
Polonia şi Slovenia se oferă să ajute România în criza COVID-19foto: Shutterstock

Toate cele 19 paturi de ATI de la Institutul Matei Balş şi toate cele 7 de la Spitalul Victor Babeş din Capitală sunt ocupate cu pacienţi cu forme severe de COVID-19, afirmă reprezentanții celor două spitale. Medicii spun că la unităţile sanitare ajung mulţi tineri nevaccinaţi.

Dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş, a declarat pentru News.ro că numărul de pacienţi internaţi cu Covid pe secţiile spitalului este mare şi că în curând încă o secţie a unităţii sanitare va fi transformată în secţie Covid, pentru că este nevoie de locuri suplimentare.

“În momentul de faţă sunt cam 120-130 de pacienţi cu Covid internaţi în spital, 7 în terapie intensivă în acest moment, adică toate locurile disponibile. După cum ştiţi, noi am deschis de o lună şi ceva şi pentru non-Covid spitalul, dar în acest moment în spital sunt mai mulţi pacienţi de Covid şi în creştere numerică faţă de cei non-Covid, din păcate, drept pentru care o să deschidem încă o secţie. Deci avem 4 secţii acum pentru Covid, inclus aici şi ATI-ul, şi vom mai schimba din nou profilul unei secţii întregi în Covid, pentru că nu mai facem faţă cu celelalte secţii, în special cu locurile de oxigen, cu necesar de oxigen”, a declarat pentru News.ro medicul Simin Aysel Florescu.

Manager ”Victor Babeș”: ”Mulţi dintre cei tineri au ales să rămână nevaccinaţi”

Tinerii sunt majoritar afectaţi în acest val pandemic. Mulţi dintre ei nu au alte boli asociate. Este prepoderentă afectarea respiratorie a celor care ajung la spital. Cei care doar îşi pierd mirosul şi gustul nu mai ajung la spital, rămân acasă, spune specialistul.

“Sunt mulţi tineri, pentru că de fapt majoritatea vârstnicilor a fost vaccinată deja în primele etape şi mulţi dintre cei tineri au ales să rămână nevaccinaţi, drept pentru care ei sunt acum cei majoritar afectaţi.

Nu aş putea spune că sunt majoritari cei fără comorbidităţi, dar sunt cam mulţi faţă de ce am văzut noi până acum, cu un număr destul de îngrijorător şi cu o repetitivitate destul de neplăcută a cazurilor de tineri cu vârste între 30 şi 40 de ani, hai să zic 50 de ani, şi care ajung cu forme severe.”

19 paturi de ATI din 19, ocupate la Matei Balş

Dr. Adrian Marinescu, director medical al Intstitutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală a explicat pentru News.ro că toate cele 19 locuri din ATI ale unităţii sanitare sunt ocupate. 160 de pacienţi sunt internaţi pe secţiile Institutului, ceea ce înseamnă în jur de 70% din capacitatea de internare. 

“Cu totul în momentul de faţă, este adevărat că schimbarea poate să se producă de la o zi la alta, să fie variaţii, avem 160 de pacienţi, ceea ce înseamnă că am depăşit undeva la 70% din locurile de internare.

Dacă vorbim doar de terapie intensivă, din păcate acolo ele sunt ocupate. Sunt 19 paturi de ATI.

Ne aşteptăm să fie un număr mai mare de cazuri, dar procentual ceva mai puţine în raport cu ce a fost în valurile trecute. Totuşi, oamenii s-au vaccinat, unii dintre ei au mai trecut prin boală, aceştia fie nu se vor infecta, fie vor face o formă mai uşoară.

Pacientul vulerabil care era înainte este şi acum, cel cu boli asociate, cu o anumită vârstă. Ce este diferit este că, fiind o variantă virală care se transmite mai uşor, ne aşteptăm ca şi tinerii, care interacţionează mult şi care într-un procent destul de important nu sunt vaccinaţi, să se infecteze, vom găsi în acest val mai mulţi tineri infectaţi.

Pacienţii sunt de vârstă medie, undeva spre 40 de ani, pot fi supraponderali şi au în general şi alte afecţiuni despre care ştiu sau nu.

În rest, simptomatologia celor care ajung la spital este cam la fel, deocamdată nu rezultă o diferenţă clară. Cei care fac forme severe şi ajung în ATI majoritatea sunt, fără discuţie, nevaccinaţi. Este evident peste tot asta, şi nu numai în România”, a explicat directorul medical al Institutului Matei Balş pentru News.ro.

Citește și:

Spitalele se pregătesc cu locuri la ATI special pentru copii. Raed Arafat: "Varianta Delta are un impact mai mare la tineri"

Valeriu Gheorghiță: „Vârful valului 4 al pandemiei va fi atins la jumătatea lui septembrie”

image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net