Tunelurile subterane din București: pe unde voia să scape Ceaușescu

Ultima actualizare:

    Bucureștenii sunt fascinați de tunelurile subterane care se găsesc sub orașFoto: historia.ro
Bucureștenii sunt fascinați de tunelurile subterane care se găsesc sub orașFoto: historia.ro

Tunelurile subterane secrete din București au stârnit întotdeauna controverse, iar cei care locuiesc în Capitală sunt absoluți fascinați de „labirintul care se găsește sub oraș. În urmă cu sute de ani, pe locul unde se află acum Bucureștiul erau casele unor boieri foarte importanți, care aveau terneuri pe care cultivau viță de vie.

Casele deținute de aceștia erau dotate cu o serie de crame uriașe în interiorul cărora erau depozitate sute de butoaie și sticle de vin. De-a lungul timpului au fost descoperite o mulțime de tuneluri despre care istoricii cred că ar fi, de fapt, niște vechi crame, relatează historia.ro.

Totofată, boierii înstăriți ai acelor vremuri își construiau casele cu tuneluri lungi, astfel încât să poată să fugă  în caz de urgență și să-și salveze viețile. Prin acele tuneluri puteau să treacă și căruțele.

„În secolele XVI–XVIII, marii boieri îşi construiau casele cu tuneluri lungi de câteva sute de metri care dădeau, de obicei, în câmpie. În caz de război, dacă erau jefuiţi, reuşeau să scape în acest fel“, a explicat istoricul Dan Falcan.

Tunelurile lui Nicolae Ceaușescu

Deși unele tuneluri au fost săpate în urmă cu sute de ani, altele au fost săpate în timpul lui Nicolae Ceaușescu. Acestea, susține istoricul Falcan, făceau legătura între punctele cheie ale Capitalei. Au fost realizate exclusiv pentru Ceaușescu. În caz de urgență, el putea să scape prin acest labirint subteran.

„Reţeaua pleca de la Comitetul Central spre Magazinul Muzica, Biserica Kretzulescu şi Palatul Regal. Se trecea prin ele cu barca, iar adâncimea apei era de un metru“, mai povesteşte istoricul.

Și despre Casa Poporului au fost făcute numeroase speculații. Impunătoarea clădire din București ar ascunde o rețea impresionantă de tunelori. Anca Petrescu, arhitecta Casei Poporului, a dezvăluit că sub Palatul Parlamentului se află două buncăre antiatomice și un adăpost antiaerian. Galeriile de tuneluri sunt părți normale pentru asemenea construcții: „ „Dacă în cazuri de urgenţă cineva se adăposteşte în buncărele de sub Casa Poporului, trebuie să iasă de acolo într-un fel sau altul. Acesta este rostul unor tuneluri de fugă. Cât despre un oraş plutitor subteran, nici nu poate fi vorba”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net