Viața în Bucureștii anilor 1980 în 14 imagini dramatice

Ultima actualizare:

    Imagine din timpul unei vizite făcute de Ceaușescu într-o fabrică din BucureștiSursă: Fototeca online a comunismului românesc
Imagine din timpul unei vizite făcute de Ceaușescu într-o fabrică din BucureștiSursă: Fototeca online a comunismului românesc

În lume, anii 1980 au fost cu siguranță o perioadă prolifică din punct de vedere politic, economic și cultural, cu numeroase schimbări ale căror efecte se resimt și astăzi. În România acelei epoci, lucrurile au stat diferit.

Câteva imagini din acea perioadă, așa cum au fost ele publicate pe pagina de Facebook File de istorie, ne arată și o parte tristă din viața Bucureștilor anilor 1980.

Cea de-a doua perioadă a guvernării lui Nicolae Ceaușescu, cea a anilor 1970, dar în special a anilor 1980, a fost un episod mai întunecat în istoria României. Întregul plan de modernizare și dezvoltare a României socialiste a însemnat în cele din urmă un imens consum de resurse, izolare și datorii externe greu de suportat de către o populație obligată să se supună regulilor dictatoriale.

Viața cotidiană a fost profund afectată din cauza situației economice precare. Oamenii erau nevoiți să aștepte la cozi interminabile la magazine (pentru că erau puține; la fel și produsele) și să cumpere alimente precum pâine, zahăr sau carne pe baza unor cartele – principalul scop: raționalizarea produselor; nu se accepta risipa (dar nici îndestularea). Cetățenii trebuia să consume atât cât dorea conducerea, nu atât cât ar fi fost necesar pentru un trai decent de sfârșit de secol XX. Serviciile publice precum transportul în comun, era și el departe de a fi specific unei capitale europene (ironia face că acest aspect a rămas în continuare neschimbat, chiar și dupa 27 ani de la Revoluția din 1989). Idealul comunist de de făurire a unei lumi prospere, se degrada vizibil.

image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net