"Cine n-are bătrâni, să-şi cumpere", spune un vechi proverb românesc, care şi-a dovedit valabilitatea şi în fotbalul românesc, acolo unde fiecare formaţie încearcă să aibă în lot cel puţin un jucător experimentat.


Liga 1 l-a pierdut în toamnă pe Bogdan Stelea, cel mai longeviv fotbalist român, retras la 41 de ani, pentru a prelua postul de antrenor secund la echipa naţională.

Au rămas însă în joc alţi "elefanţi", mulţi dintre ei evoluînd chiar cu succes la echipele la care sunt legitimaţi. Exemplul cuplului Vali Năstase - Cristi Coroian, care a jucat impecabil în Cupa României, contra Stelei, nu e deloc întâmplător.

Fotbalul românesc nu are un ritm de joc care să pună probleme fizice majore celor trecuţi de prima tinereţe, fapt de care aceştia profită pentru a-şi pune în evidenţă experienţa, plasamentul ori calităţile tehnice.

Din echipa alcătuită de Click! numai Iencsi, Bădoi, N. Constantin şi Cl. Niculescu nu sunt titulari indiscutabili, restul jucătorilor intrând mereu în primul 11 al formaţiilor la care sunt legitimaţi.

Cel mai bătrân fotbalist din Liga 1 este în acest moment Gabriel Rotaru, de la Unirea Alba Iulia, care în ianuarie va împlini 39 de ani.

Omul cu vârsta cea mai ridicată, care a jucat vreodată în prima divizie, este Mircea Lucescu, el ajungând în această situaţie deoarece a vrut să dribleze o suspendare.

La meciul Dinamo-Farul 2-1, din sezonul 1989-1990, cele două echipe au încălcat dispoziţia FRF de a nu folosi fotbalişti susceptibili de a fi selectionaţi în lotul pentru CM din Italia, jucând Raducioiu şi Lupu, respectiv, Marian Popa.

Din acest motiv, conducătorii şi antrenorii celor două grupări, Vasile Ianul si Mircea Lucescu, respectiv, Jean Garabet şi Gheorghe Constantin, au fost suspendaţi pentru trei luni, hotărându-se rejucarea acelui meci.

Mircea Lucescu a avut o idee inedită, pentru a „dribla" amintita suspendare şi a lua loc pe banca în etapa urmatoare, la meciul cu Sportul Studenţesc.

El s-a înscris pe foaia de joc ca fotbalist, intrând şi pe teren în minutul 76 şi stabilind, la 45 de ani, un record incredibil pentru fotbalul românesc.

 
 
Loading...
Citeste tot despre: