Clasamentul joburilor mereu vacante

Ultima actualizare:

La nivel naţional, agenţiile de ocupare afişează săptămâna aceasta aproape 11.000 de joburi vacante.

Din acestea, doar 551 de locuri sunt pentru persoane cu studii superioare, iar celelalte sunt pentru cei cu studii medii sau profesionale.  Majoritatea sunt posturi prost plătite şi nesigure, în industria confecţiilor, şi sunt reportate de la o lună la alta fără să se găsească doritori.

În general, spune Elena Mateescu, director executiv la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Argeş, aceste joburi sunt remunerate cu salariul minim pe economie, 600 de lei, şi tichete de masă.

„Lipseşte motivaţia financiară, mai ales că se lucrează şi câte 10 sau 12 ore pe zi, pentru a termina la timp comenzile. Ştiu, pe surse, că oamenii nu sunt plătiţi conform timpului lucrat", spune Mateescu. Mai mult, în momentul în care s-a onorat comanda, firma face din nou restructurări, până la următorul mare contract, când anunţă iar la AJOFM-uri că face angajări.

Salariile foarte mici oferite în perioada de criză fac mult mai atrăgătoare indemnizaţia de şomaj. Din această cauză, când o persoană a avut salariu rezonabil (în jur de 2.000 de lei net) şi a muncit peste 10 ani, este mult mai rentabil să stea acasă cu indemnizaţie de şomer (75% din leafă), decât să se angajeze într-un job sub nivelul său şi remunerat cu minimul pe economie, explică Elena Mateescu.

„De obicei, aceste persoane vin în ultima lună de plată sau se înscriu în căutare de muncă după ce pierd indemnizaţia. Cointeresarea lor dispare, desigur", afirmă Mateescu. În astfel de situaţii, şomerul preferă să nu facă nimic şi să ia cel puţin 750 de lei net, decât să muncească pentru 600 de lei brut. 

image
image
image
image
image
image
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net